top of page

Pumpkin spice latte

Pumpkin spice latte je u svijetu prvi glasnik jeseni, no kod nas je još nekako nepravedno zapostavljen. Definitivno nije svačiji cup of tea ili bolje rečeno cup of coffee, ali ako volite slatkaste okuse i kavu s puno mlijeka, mogao bi vam se svidjeti. Ja moram reći da pumpkin spice latte doživljam zapravo više kao desert nego kavu, posebice ako je na vrhu poprilična količina šlaga. No, sve to na stranu, ne može se poreći da je upravo taj latte najjesenskije (to nije riječ ?! ) piće i dok ga pijete ne možete ostati imuni na cozy osjećaj koji vas preuzima.


No, idemo mi na pripremu?

Da bi uopće mogli pripremiti ovo piće, treba vam pire od bundeve. Vjerujem da ga ima negdje u prodaji konzerviranog, no homemade verzija je jako jednostavna i zamirisat će vam cijeli dom što je dodatni plus. Trebati će vam jedna bundeva po želji, ja sam ovoga puta koristila butternut, no svakako možete koristiti i ostale vrste - što slađa to bolja.

Bundevu treba prerezati na pola, očistiti od sjemenki te je s prerezanom stranom staviti na lim obložen papirom za pečenje. Ubaciti u pećnicu (200°C) te peći dok ne bude skroz mekana na dodir (vilicom probajte). Ovisno o veličini i vrsti bundeve, biti će potrebno 20 minuta ili više. Pustite da se malo ohladi te žlicom izdubite unutrašnjost bundeve i ubacite u blender ili sjeckalicu te usitnite dok bundeva ne poprimi teksturu pirea. Pire spremite u posudu, kada se potpuno ohladi stavite u hladnjak i koristite po potrebi. Računajte da ovako pripremljen pire ne može trajati više od par dana, pa ako vam ga ostane više iskoristite ga za neki desert ili jelo s bundevom.



Sastojci (za 2 velike šalice):

  • 4 dcl mlijeka

  • 2-3 žlice pirea od bundeve

  • 1-2 žlice šećera

  • 1 žličica pumpkin spice začina

  • 1 žličica ekstrakta vanilije


  • 2 dcl (jake) kave po želji


Dekoracija: šlag i malo začina


Sve sastojke osim kave staviti u lončić te uz miješanje zagrijati do vrenja i maknuti s vatre. Sipati u šalice te dodati kavu. Na vrh staviti šlag i posipati s malo pumpkin spice začina.



Ukoliko nemate gotovi pumpkin spice začin, možete koristiti kombinaciju ovih mljevenih začina: cimet, đumbir, muškatni oraščić, klinčić i piment. Ukoliko koji i izostavite, nije problem, svejedno će biti ukusno.



I eto ga, vaš pumpkin spice latte je gotov. Nadam se da će vas ugrijati ove jeseni.


Do sljedećeg posta,

Matea









bottom of page