top of page

Proljetna torta 2.0

Još 2019. godine sam prvi put zapisala recept za ovu tortu na svom blogu. Nastala je kao moja potpuna improvizacija, a zapravo se svima jako svidjela i postala jedna od mojih go to torti te sam je ispekla nebrojeno mnogo puta od tada. No, recept sam malo i izmijenila tijekom vremena, a u selidbi bloga su se izgubile i fotke iz tog blog posta. I tako je moj recept za Proljetnu tortu krnji i nedovršen stajao na blogu jer nikako uloviti priliku za napraviti dobre fotke koje mogu ići uz novi blog post. No, eto ga, došlo je vrijeme i da to ispravimo, a na vama je samo da je isprobate i uvjerite se da je ovo najsočnija i najukusnija voćna torta koju ste ikada isprobali. Znam, znam, "usta moja hvalite me", ali na ovaj sam baš ponosna.



Biskvit je u potpunosti isti kao u prvom receptu i fantastičan je. Jednostavan za pripremu, sastojke za njega gotovo sigurno imate kod kuće, a tako lijepo prozračan i mekan. Samo pazite da ga ne prepečete jer će tada postati suh.


BISKVIT

  • 4 jaja

  • 190 g šećera

  • 160 g glatkog brašna

  • 1/2 praška za pecivo

  • 40 ml ulja

  • 100 ml vode

Pećnicu zagrijte na 180°C i pripremite si okrugli kalup - dno obložite papirom za pečenje, a stranice lagano premažite maslacem. O promjeru kalupa će vam ovisiti visina biskvita, odnosno visina cijele torte. Ja obično radim u kalupu promjera 24 cm, no na ovim fotografijama je biskvit promjera 20 cm. Ako biskvit radite u kalupu 26 ili 28 cm, režite ga na dva dijela, a ako radite u kalupu od 24 cm ili manjem, onda može i na tri dijela (kao na mojim slikama).


Bjelanjke (dodajte im prstohvat soli) istucite u čvrsti snijeg i ostavite sa strane. Miksajte žumanjke sa šećerom dok ne dobijete svijetlu smjesu te im dodajte ulje i mlaku vodu. U smjesu dodajte brašno i prašak za pecivo te lagano mikserom umiješajte dok se sastojci ne sjedine. Na kraju, dodajte snijeg od bjelanjaka i ručno ga umiješajte u smjesu dok ne postane jednolična. Smjesu izlijte u kalup i pecite 25 min. Čačkalicom provjerite je li biskvit pečen u sredini i ostavite ga da se hladi na sobnoj temperaturi prije rezanja.


*ako biskvit pečete u manjem kalupu, smanjite malo temperaturu pećnice i pecite ga duže da ne bi ostao mekan u sredini (svakako se koristite čačkalicom za procjenu)


KREMA

  • 2 šlag kreme vanilija (DOLCELA)

  • 250 ml mlijeka

  • 500 g mascarpone sira

  • 100 g bijele čokolade

  • 1 žličica ekstrakta (ili paste) od vanilije

Šlag kreme miksajte s mlijekom dok ne postanu čvrsta krema (prema uputama s pakiranja). Dodajte mascarpone, vaniliju te rastopljenu bijelu čokoladu ( ne vruću, pustite da se malo prohladi) i sve dobro mikserom povežite. Ova krema je stvarno čvrsta, posebice kada se ohladi te ne morate brinuti oko slaganja torte.


*Nemam inače naviku koristiti ove gotove smjese za kreme, ali ovo mi je ispala najdraža kombinacija od svih. U svakom slučaju, ukoliko ne možete ili ne želite koristiti Dolcelinu kremu, zamijenite je istučenim vrhnjem za šlag (250 - 300 ml), no pazite na čvrstoću šlaga i po potrebi koristiti šlagfix ili želatinu ako vam krema nije dovoljno čvrsta.


SLAGANJE

  • mlijeko za namočiti biskvit

  • pekmez/džem po želji (najbolje okus voća koje koristite u torti) - 150 do 200 g

  • svježe voće (ja sam koristila jagode i borovnice) - oko 500 g

Tortu slažite na ravnoj podlozi, unutar obruča kalupa u kojem ste pekli biskvit. Stranice obruča obložite papirom za pečenje, posebice ako ste pekli u manjem kalupu i torta će biti visoka.


Redoslijed slaganja: biskvit (dobro namočite mlijekom) > obilno premažete pekmezom > krema > voće > biskvit (dobro namočite mlijekom) > obilno premažete pekmezom > krema > voće



Ako imate tri biskvita, na zadnji možete samo staviti sloj kreme i kasnije ukrasiti po želji. Ja sam ostavila malo kreme te sam tortu ukrasila slastičarskom vrećicom i složila svježe maline na vrh. Isprobala sam i chocolate drip od bijele čokolade, no nije mi najbolje ispao pa za to recept potražite negdje drugdje ako želite isprobati. Ja ovu tortu volim ostaviti u golom obliku, no vi je svakako možete cijelu premazati kremom i ukrasiti po svojoj želji. U svakom slučaju, ostavite je par sati u hladnjaku, a onda navalite i uživajte u savršenoj kombinaciji okusa.





Nadam se da ćete isprobati tortu, sada dolazi idealno vrijeme za nju jer će stizati svježe jagode i bobičasto voće u prodaju, a meni je baš u toj kombinaciji najdraža.


Inače, zimi sam je par puta radila bez voća, samo s puno pekmeza i također je bila fantastična. Pa da znate da postoji i ta opcija.




Veselim se čuti vaše dojmove!

Matea




bottom of page