top of page

Kranjska gora & izleti u okolici

Puno puta smo već posjetili Kranjsku goru, onako usput ili na jedan dan, ali ove zime smo se, nakon provedenih par dana tamo, apsolutno zaljubili u nju. Toliko da smo se, svega mjesec dana nakon, vratili opet.


Kranjska gora je idealna zimska destinacija, ali ništa manje nije lijepa ni u ostala godišnja doba.


Ukoliko planirate provesti nekoliko dana istražujući ovaj dio Slovenije, idealno je uzeti smještaj baš u Kranjskoj gori. Sama po sebi nudi dovoljno sadržaja (skijalište, restorani, kafići, trgovine itd.), a već nakon kratke vožnje autom stižete do raznih lokacija koje vrijedi posjetiti.


1.KRANJSKA GORA


Fokusirati ću se sada na zimsku sezonu, budući da zima još traje te da neki od vas planirate uloviti priliku za skijanje/sanjkanje za vrijeme nadolazećih školskih praznika.



Po mom mišljenju, idealno je pronaći smještaj u samom centru Kranjske gore. Kod pretraživanja smještajnih kapaciteta, stavite filter na svega par minuta pješice od, primjerice, skijališta. To znatno olakšava boravak, posebno ako imate malu djecu i planirate ići na sanjkanje/skijanje - parkirate auto kod smještaja i sve ostalo možete obići pješice. Nema oblačenja/skidanja skafandera i vezanja u sjedalicu po nekoliko puta u danu.


U centru Kranjske gore i na potezu Alpske vasice se nalazi dosta restorana, nama se pokazalo jako zgodno uzeti smještaj u tom dijelu.


Neću ulaziti u detalje o restoranima, ali znam da su takve preporuke uvijek korisne, pa ću vam napisati s kojim restoranima u Kranjskoj gori smo mi bili poprilično (više ili manje) zadovoljni:

*Lačni Kekec - na samoj stazi, u ponudi imaju roštilj, jela ispod peke i slično

*Gostilna Pri Martinu - jako smo bili zadovoljni hranom i simpatičnim ambijentom, više tradicionalna kuhinja

*Restoran/pizzeria/hotel Kotnik - ambijent je old school, ali imaju širok izbor jela, hrana je ok i cijene prihvatljive

*Bedanc Pizza & BBQ - na stazi, u ponudi su imali samo pizzu (jako dobru) kada smo mi bili, lijep ambijent i odlična lokacija


Kranjska gora je zaista lijepa i van skijaške sezone, no nisam sigurno što je sve od sadržaja tada dostupno (svakako provjerite prije posjete).


2. JEZERO JASNA


Svega 5min autom (ili šetnja od 20ak minuta) potrebno je do Jezera Jasna. U mojoj glavi se vodi ozbiljna debata je li mi draže kada sve zazeleni ili kada je pokriveno snijegom. Kako god, nije mi dosadilo ni nakon nekoliko posjeta i uvijek mi je žao biti u ovom dijelu Slovenije, a ne svratiti. Jezero je okruženo planinama, a posebno je lijepo vidjeti njihov odraz u vodi. Šetnja oko jezera je nezahtjevna, potrebno vam je 20ak minuta za cijeli krug. 



Na jezeru se nalazi Jasna Chalet Resort s popularnim restoranom u igluima - nismo bili, ali znam da je potrebno rezervirati. Također, računajte i na malo više cijene. 


3. PRIRODNI REZERVAT ZELENCI


Zelenci su savršena "usputna stanica" koju nikako ne smijete zaobići. Auto ostavite na parkingu kod Gostilne Zelenci gdje se možete i osvježiti pićem ili nešto pojesti. Nakon kratke šetnjice kroz šumu (5min) doći ćete do prekrasnog malog jezera koje okružuju planine i prekrasna priroda. Posebnost ovog jezera je u njegovoj boji, odatle i ime Zelenci. Ukupno na ovaj izletić ćete potrošiti 30ak minuta i to ako 20 od toga uživate u pogledu s vidikovca. 

Zelenci su zaista prekrasni u svako doba godine, no posebno čarobno izgledaju pod snježnim pokrivačem. Ipak, moram napomenuti da je, za vrijeme niskih temperatura, staza do jezera ponekad zaleđena te treba biti na oprezu.



4. DOLINA TAMAR


Ako želite aktivno provesti dan u prirodi - dolina Tamar je idealna (nezahtjevna) planinarska ruta na koju možete i s djecom. Kreće od Nordijskog centra Planica, poznatog po skijaškim skokovima. Do planinarskog doma Tamar potrebno vam je oko 45min hoda, uzbrdice nisu velike, a cijelo vrijeme vas prati pogled na Julijske Alpe.



Pod snijegom je ova ruta bajkovita. Ako se odlučite na zimski izlet, obavezno uzmite sanjke jer se u povratku skoro cijelim putem možete spuštati. Svakako računajte da će vam po snijegu i ledu ipak trebati nešto više od 45 min i dobra obuća. A grah u planinarskom domu će vam tada posebno dobro zvučati.


5. MONTE LUSSARI


Kada ste već u Kranjskoj gori, zaista bi bilo šteta da ne posjetite Monte Lussari. Ovo malo talijansko selo usred planine je nešto posebno i idealan je poludnevni izlet. Do gore se može doći samo žičarom (ili eventualno planinarskim stazama, no to je za neku drugu temu).



Selo se nalazi na oko 1800m nadmorske visine, broji svega desetak kuća - nekoliko restorana i suvenirnica te crkvu. Gondola do gore se plaća 18 eura po osobi (povratna karta), a djeca do 7 godina se voze besplatno. Gondolu koriste i skijaši jer kroz Monte Lussari prolazi skijaška staza. Budući da se nalazi na međi triju zemalja - Italije, Austrije i Slovenije, mix kultura se ovdje osjeti na svakom koraku. 


6. LJUBLJANA


Ne mogu ne spomenuti Ljubljanu na ovom popisu. O njoj bih mogla puno pisati, no možda je to za neki drugi blog post. S obzirom da ćete vjerojatno prolaziti kroz Ljubljanu na putu do Kranjske gore, možda će vam dobro doći preporuke restorana, eto ih u nastavku:

*Gostilnica 5-6kg - odlična pizza, no imaju i druga jela u ponudi

*Pop's Pizza - vrhunska pizza

*Pop's Burger Place - burgeri

*Naša Hiša - tjestenine, pizza, juhe, sve što smo isprobali je bilo odlično


Sladoled u slastičarni Vigo ili Cacao, a kava/piće u Slovenskoj hiši s pogledom na Ljubljanicu.



To su neka mjesta koja ja volim, a ako želite detaljniji post za Ljubljanu - pišite.


Uživajte u izletu!


Do sljedećeg posta,

Matea


bottom of page