top of page

Barcelona (2.dio)

Drago mi je da vam se prvi post o Barceloni svidio, a danas nastavljamo s preostalim informacijama. Podijeliti ću s vama sve informacije koje sam prikupila o kretanju po gradu, kao i neke tips and tricks kako da se bolje i lakše snađete kod prve posjete ovog Barceloni. A pričati ćemo i o hrani koja je božanstvena.

Dolazak u grad

Barcelona ima jedan međunarodni aerodrom, Barcelona - El Prat, koji je za razliku od ostalih velikih europskih aerodroma dosta blizu centru grada (svega 17 km udaljen). Obično na transfer s aerodroma potrošimo poprilično puno novaca, ali ovdje to nije bio slučaj. Od aerodroma do hotela smo došli za manje od 2 eura po osobi - javnim TMB autobusom.

Postoje dvije vrste autobusnog prijevoza na relaciji aerodrom - grad (za koje ja znam):

  • AEROBUS (skuplja i brža opcija) - cijena po osobi je 5, 90 eura i vozi u sami centar (Placa de Catalunya), staje na manje postaja te je stoga i brži

  • TMB autobus broj 46 (mi smo taj koristili) - cijena po osobi je 2, 20 eura (ili upola manje ako kupite T-10 kartu o kojoj ću vam nešto kasnije pisati) i vozi do Placa de Espana; vozni red je od 4:30 do 23:50 i mislim da u prosjeku polazi svakih 15 - 20 minuta

* nama je ovo odlično odgovaralo jer nam je hotel bio upravo na Placa de Espana, no ovisno o lokaciji vašeg smještaja razmislite koja vam je bolja opcija

** ovisno o gužvi na prometnicama, vožnja može trajati između 35 do 50 minuta (od/do T2 terminala koji je udaljeniji)

***tijekom noći voze autobusi N17/N16 umjesto broja 46, ali to nisam previše istraživala jer nam nije trebalo

Javni prijevoz i karte

a) Metro

Mi inače jako volimo metro. Kada biramo smještaj uvjet nam je da je metro stanica u blizini, pa makar smještaj bio i udaljeniji od centra jer podzemnom željeznicom stvarno u par minuta prođeš veliku udaljenost i lako se snaći. No, moram priznati da nam je metro u Barceloni prisjeo i da smo ga zapravo koristili samo kada se nismo drugačije mogli organizirati. Zašto? Nemojte me krivo shvatiti, njihov metro je isto pouzdan i brz ali stanice podzemne željeznice, kao i pristupni hodnici/stepenice nisu klimatizirani, odnosno nema ventilacije (ili je ima ali ne radi dobro). Budući da smo mi bili u Barceloni usred ljeta, bilo je nepodnošljivo vruće i zagušljivo te smo nakon nekoliko preznojavanja jednostavno odustali od te opcije i radije se dulje, ali ugodnije vozili autobusom. Kartu za metro morate “cvikati” na ulazu u metro postaju, ali na izlazu vam ne treba. Kada uđete u metro postaju, možete mijenjati linije sve dok ne izađete opet kroz (neku drugu) metro postaju van.

b) Autobus

Mreža autobusa pokriva cijeli grad i poprilično se lako snaći s linijama (samo koristite google maps i ne možete pogriješiti). U prednjem dijelu autobusa se nalazi aparat za označavanje karata, a kartu za jednokratnu vožnju možete kupiti i kod vozača.

c) T - 10 karta

Za javni prijevoz u Barceloni (kao i većini gradova) možete koristiti jednokratne karte, dnevne i višednevne iskaznice, razne pass-eve, a između ostalog i T-10 kartu za koju smo se mi odlučili. Cijena joj je povoljna (po vožnji), a vrlo lako je dostupna i nije potrebna nikakva registracija ni prijava unaprijed kao za neke iskaznice/propusnice. T-10 je multiperson karta koja vrijedi za 10 vožnji javnim prijevozom unutar prve zone, a cijena joj je 10,20 eura (što ispadne dvostruko povoljnije od pojedinačnih karata). To uključuje i metro, autobus, uspinjaču (TMB je oznaka na vozilima ako niste sigurni), a u Barceloni je sve što trebate vidjeti unutar te prve zone, pa čak i aerodrom. Kupuje se na samoposlužnim aparatima koje imate na gotovo svakoj stanici podzemne željeznice, a na aerodromu su nas uputili da ju kupimo na kiosku pred ulazom. (Ako ga nećete moći pronaći, samo na informacijama pitajte gdje možete kupiti T-10 kartu.)


Radi se o papirnatoj karti koju označavate u aparatima na ulazu u metro/autobus, a aparat vam na poleđini ispiše datum i vrijeme vožnje te označi koliko još preostalih vožnji imate. Multiperson u imenu karte znači da je može koristiti više putnika istovremeno, samo je morate toliko puta označiti koliko vas ima.

Najam bicikala

U prošlom postu sam spomenula vožnju uz plažu i koliko nas se to dojmilo, ali htjela bih reći da je i vožnja kroz grad jednako ugodna i sigurna jer su biciklističke staze posvuda i odlično su označene. Bicikli su, kada to vrijeme omogućava, odličan način kretanja po ovom gradu.

Što se tiče najma bicikala, isprobali smo dvije opcije. Prva je klasični rent-a-bike lokal kojeg smo našli u blizini luke, ostavljam vam link na stranicu ako vam se neda samostalno istraživati. Cijena je bila 6 eura za 2 sata.

Drugi je bio Donkey Republic koji je self-service i funkcionira preko aplikacije koja vam locira bicikle u blizini te ih vi preko aplikacije platite i otključate. Možete ih ostaviti gdje god vam odgovara i zaista je praktično te povoljnije ako želite bicikle imati cijeli dan (cijena za 2 sata je 5 eura, ali za cijeli dan je 12 eura). Po gradu ćete vidjeti najviše bicikala i parkirališta “bicing”, ali njih kao stranci ne možete koristiti.

Hrana

Za ovaj put sam pripremila popis lokalne hrane i pića koje moramo isprobati, a istražila sam čak i restorane prije dolaska u Barcelonu. Kako sam odradila pripremu, nismo upali u nikakvu “turističku zamku” i baš sve što smo probali je bilo odlično. S obzirom na pristupačne cijene hrane po restoranima, guštali smo u lokalnim jelima i hranu stavljamo u sami vrh stvari koje su nas se tamo dojmile. A da vi ne morate potrošiti toliko vremena na pripremu, ostavljam vam svoj popis.

Tapasi

Mislim da nikada na blogu nisam objavila ovako loše slike, ali stvar sa tapasima je ovakva. Vi naručite, a oni vam iznose kako je što gotovo. I mi jednostavno nismo mogli niti htjeli čekati da sve dođe pa da slikamo. Zato imate slike napola pojedene hrane.

Izbor tapasa je baš velik, no nekako smo si ove odabrali prema svojim ukusima i apsolutno svaki nam se svidio. Općenito nam se jako svidjela cijela priča s tapasima. Navodno su im i inćuni jako dobri, pa ako volite isprobajte i to. Patatas bravas je vjerojatno najpoznatiji tapas i svaki bar/restoran ga radi, a mi smo ga isprobali u svakom u kojeg smo sjeli.


Ovo je moj top 5:

  1. Patatas bravas

  2. Pimientos de Padron

  3. Pan con Tomate

  4. La Bomba

  5. Jamon


Paella

Iako paella službeno nije s katalonskog područja, morate ju isprobati u Barceloni. Sve s morskim plodovima u Barceloni je vrijedno isprobavanja. Za paellu vam mogu preporučiti restoran Guell tapas koji se nalazi odmah uz Ramblu. Mi smo bili oduševljeni. A isto tako, iako nismo isprobali, znam da je jako dobra i u Paella baru koji se nalazi unutar tržnice (La Boqueria).


Churrosi

Kada sam se pripremala za put, čitala sam da se u Španjolskoj churrosi jedu za doručak,a ne za desert pa smo to i ispoštovali. Kada naručite churrose s čokoladom, dobijete šalicu guste, vruće čokoladu i šlag. Stvarno je fino, ali kada to pojedete za doručak neće vam trebati ništa barem do večere. Dvije dobre lokacije za churrose su vam u četvrti Barri Gotic - Petritxol Xocoa i Granja La Pallaresa.


La Boqueria


Na ovoj posebnoj tržnici je uvijek poprilična gužva, no nemojte da vas to spriječi da isprobate nešto od ponude. Za 5 eura kupite simpatičan “kornet” sa pršutom, kobasicom i sirom, a morate isprobati i svježe sokove koji su na kraju dana po svega 1 euro.


Pintxos

U prošlom postu sam pisala o razlici između tapasa i pintxosa te o zanimljivoj Carrer de Blai. Svakako posjetite i isprobajte.


Piće

  1. Sangria

  2. Tinto de verano

  3. Kava

  4. Vermouth

Sangria je napitak od crnog vina s dodatkom brendija u koji se dodaje razno voće te se ostavlja da stoji preko noći. Tinto de Verano je sličnog izgleda, ali blaža verzija. Radi se od crnog vina i gaziranog soka s okusom limuna/limete, a od voća se stavlja samo naranča i limun. Zovu je još i sirotinjska sangria, a meni je zapravo puno bolja od “originalne”. Oboje se poslužuje s puno leda i osvježavajućeg je okusa.

Kava nije zapravo kava, već je jedna vrsta pjenušavog bijelog vina (može biti i rose) kojeg španjolci piju kao aperitiv. Vermouth je također vrlo popularno piće u Španjolskoj, a ovaj kojeg sam ja probala je bio poprilično jak i glavni je krivac zašto imam samo jednu jedinu fotku iz Carrer de Blai.

Barcelona - općenito

Vjerojatno ste do sada već primijetili da me Barcelona oduševila, ali ukratko ću probati zapisati svoja zapažanja o gradu.

Ostavlja dojam sigurnog grada (prema onom unutarnjem osjećaju, ako me razumijete). Zaista smo se osjećali ugodno hodati kasno navečer po gradu i nismo imali nikakvih neugodnih iskustava. Tako da mislim da je taj dojam koji imam zapravo i ispravan. Jedino čega se u Barceloni morate čuvati su džeparoši. No, ja bih rekla čak da je i ta priča možda malo ipak pretjerana. Da, svakako da se trebate voditi zdravim razumom i ne nositi stvari u ruksaku dok oduševljeno hodate La Ramblom ili se gurate u gužvi na La Boqueria tržnici. No, ako stvari držite ispred sebe, ne biste trebali imati nikakvog problema.

Poprilično je velik grad, no sve je nekako opet kompaktno i na dohvat ruke. Sve znamenitosti koje ćete poželjeti posjetiti su na maksimalno pola sata vožnja autobusom (metroom još i manje).

Mediteranski je grad i to se baš jako osjeti. Vjerojatno mi se zato i svidio toliko. Tempo života je opušten, barem takav dojam ostavlja grad ljeti. A palme su posvuda. Jesam li spomenula koliko sam zaljubljena u palme?!

Cijene hrane i pića su zaista pristojne, usporedila bih ih otprilike sa zagrebačkim. Prijevoz je čak i povoljniji od toga.

Ako bi me pitali treba li ići ljeti u Barcelonu, rekla bih “apsolutno da, ali ne u kolovozu”. Ipak, mislim da bi rana jesen bila jednako čarobna, a nešto ugodnija. Proljeće također.

Što se tiče smještaja i lokacije, mi smo bili smješteni u hotelu koji se nalazi na Placa de Espana (ukoliko netko treba ime hotela, pišite mi). Lokacijom smo bili jako zadovoljni, pješice je 30ak minuta od La Ramble, a na svega par koraka je mnoštvo autobusnih linija, kao i metro postaja. Ako tražite smještaj ipak malo centralnije, onda gledajte oko Placa de Catalunya.

Mislim da sam došla do kraja posta. Vjerojatno ima još toga što bih htjela spomenuti, ali sjetit ću se nakon što objavim. Tako to ide. Uglavnom, nadam se da ste uživali u ovim postovima barem onoliko koliko sam ja uživala pišući ih te da su vam neke informacije bile korisne. A za Barcelonu ću vam samo još reći - “Idite i oduševite se!”.

Do sljedećeg posta,

Matea

bottom of page