top of page

Advent: Salzburg i austrijska jezera

Prošli vikend smo proveli u Austriji, uživajući u adventskim prizorima i divnom krajoliku. Obećala sam vam post, a moram priznati da i ja uživam gledajući sve ove slike na jednom mjestu. Volim pisati iskustva sa svojih putovanja, a nadam se da će nekome ove informacije dobro doći. Spominjala sam već da smještaj uvijek pronalazim preko Booking.com stranice. Godinama je već koristim i uvijek sam bila zadovoljna. Sviđa mi se način na koji mogu filtrirati objekte kod pretraživanja i zapravo se vrlo lako snađem među svim tim ponudama. Moj savjet je da uvijek pretražujete prema ocjenama gostiju (gledam samo smještaj s ocjenom iznad 8 ili 9) te ponude poredate od najniže cijene prema najvišoj. Ako imate kakvo pitanje o rezervaciji smještaja ili konkretnom objektu u kojem smo mi bili smješteni u Salzburgu, slobodno mi se javite. A sada, krenimo na detalje o ovom vikend putovanju. I slike, puno slika!


Advent u Salzburgu se proteže preko nekoliko gradskih trgova. Salzburg je maleni gradić te vrlo lako sve lokacije u centru grada možete obići šetajući. Štandovi su prepuni dekoracija i ručno rađenih ukrasa. Sviđa mi se što nema "kineske plastike" već se prodaju rukotvorine lokalnih proizvođača. Gastro ponuda je u redu, no puno lošija nego na zagrebačkom adventu. To sam primjetila i na bečkom adventu gdje gotovo da i nemate što pojesti. Grad je lijepo ukrašen, u pomalo tradicionalnom stilu, s puno pravih drvaca po cijelom gradu, što mi se posebno sviđa. Puno je ljudi, oboružajte se sa strpljenjem. I dodatni savjet, istražite gastro ponudu štandova jer, ako ne znate njemački, teško ćete se snaći budući da su svi natpisi isključivo na njemačkom.



Najljepša adventska lokacija u cijelom Salzburgu mi je advent ispred dvorca Hellbrunn. Pogledajte slike u nastavku. Stigli smo tamo po mraku i oduševili se ugođajem.

U Austriji se kuhano vino prodaje u keramičkim šalicama za koje platite kauciju (2 - 3 eura) koju dobijete natrag ukoliko vratite šalicu. U suprotnom, možete je zadržati kao suvenir.



Nakon Salzburga (idući dan) uputili smo se u razgledavanje austrijskih jezera. Prvo odredište nam je bio Sankt Gilgen, preslatko mjestašce na jezeru Wolfgangsee. Samo po sebi je idilično, no u adventsko vrijeme je zaista kao iz bajke. Nakon šetnje po predivno ukrašenim uličicama ovog mjestašca, ugrijali smo se najboljim punčem koji smo ikada popili te nastavili do sljedećeg odredišta.


Sljedeće na redu je bilo mjestašce na suprotnoj obali istog jezera, Sankt Wolfgang. Za prethodno sam mislila da je savršeno, a onda sam vidjela da može još i ljepše. Ovo mjesto me podsjeća na idilične gradiće u podnožju skijališta u američkim filmovima. Ne znam tko će razumijeti ovu asocijaciju, ali da je bilo snijega ja bih se doslovno osjećala kao u filmu.


I onda na kraju svega, dođeš u Hallstatt. Uzbuđena jer ga dugo želiš vidjeti, ali malo skeptična jer obično ništa nije tako idilično kao na Instagram slikama. No, Hallstatt je.



Summa summarum ovog adventskog izleta: Salzburg je divan i drago mi je da sam ga vidjela, no nemam baš veliku želju ponovno se tamo vratiti. No, ova tri mjesta na jezerima su nešto posebno i potpuno drugačije od svega što sam dosad vidjela. Kombinacija Salzbura sa austrijskim jezerima odlično funkcionira i dva dana su sasvim dovoljna za lagani obilazak svega navedenog. Mjesta su mala i ne treba vam puno vremena za obilazak.

Nadam se da vam se svidio post i da će vam informacije biti korisne.


*post sponzorira Booking.com


Matea <3

bottom of page