top of page

Vikend u Sloveniji

Prvi post ovoga tipa, ali to je nešto što bi svakako htjela uključiti na blog. Nadam se da će vam se svidjeti.

Prošli vikend proveli smo u Sloveniji i htjela bih s vama podijeliti dojmove te naravno, sve popratiti slikama.

Prva stanica bila nam je Ljubljana, grad u koji sam se zaljubila na prvi pogled. I zapravo ne mogu vjerovati da ga prije nisam posjetila, a nalazi se svega 100 - tinjak kilometara od Samobora u kojem živim. Pristup gradu autom je zaista jednostavan, a parkirališta je mnogo i lako se snaći.

Ima nešto posebno u gradovima na vodi. Posebice mi se svidjela upravo šetnica uz rijeku Ljubljanicu, s divnim mostovima i brdom kafića iz kojih se širi dobra atmosfera. Prošli smo uličicama i posjetili tržnicu koja je prepuna cvijeća što me se posebno dojmilo. U planu nam je svakako posjetiti Ljubljanu petkom te isprobati što nudi poznata Odprta kuhna.

Uspinjačom smo otišli i na ljubljanski stari grad. Vožnja traje svega par minuta, uspon je nešto strmiji od zagrebačke uspinjače, a cijena povratne karte je 4 eura. S vrha se pruža divan pogled, a prostori se koriste za razne kulturne projekte.

Slovenska hiša vam je moja preporuka za mjesto pored rijeke, gdje možete popiti kavu, ali i pojesti dobar doručak. Mi smo se osvježili limunadom, a morali smo probati i njihovu poznatu ledenu kavu sa sladoledom. Vjerujte mi na riječ, morate i vi!

Idemo dalje. Na svega pola sata vožnje od Ljubljane, nalazi se Bledsko jezero koje nam je i bilo primarno odredište. Tamo smo bili smješteni i predivno se proveli. Šetnica uz jezero dugačka je 6 kilometara i svakako se isplati proći je.

Naravno, nemojte propustiti priliku za dobru fotku jer zaista je idilično.

Šetajući uz jezero naići ćete na iznajmljivače čamaca na veslanje na nekoliko mjesta. Moja OGROMNA preporuka vam je da to isprobate. Cijena za sat vremena je 15 eura, a možete pristati na otočiću i razgledati ga. Voda je mirna, čamac stabilan, a iskustvo neprocjenjivo.

Za kraj, odvezli smo se još malo dalje, do Bohinjskog jezera. Iako smo čuli divne stvari o njemu, moram priznati da nas nije oduševilo kao Bled. Puno je veće, priroda je divna i ima dosta sportskih sadržaja, ali nema tog idiličnog, romantičnog osjećaja kao na Bledu. Mislim da se zapravo ova dva jezera ne trebaju uspoređivati, no mi smo došli direktno s Bleda, pod dojmovima, te nismo mogli ne povući paralelu.

Planirali smo otići žičarom i na Vogel, no cijena od 20 eura po osobi nas je odbila. Mislim da je to zaista pretjerano, te smo to iskustvo odložili za neki drugi put (van sezone kada je cijena manja).

I na Bledu i Bohinju postoje uređena kupališta, pa je to nešto što možete razmotriti ako ćete ih posjetiti u ljetnim mjesecima.

Sve u svemu, susjedna nas je Slovenija oduševila. Ljubljani i Bledu ćemo se sigurno vratiti još mnogo puta.


Nadam se da vam se svidio ovaj, malo drugačiji, post. Ja sam svakako uživala pripremajući ga.


Matea

コメント


bottom of page