top of page

Uskršnji kuglof - gnijezdo


Iako još nisam započela s uskršnjim postovima, primjetila sam da ovaj recept za kuglof nisam prebacila sa starog bloga, pa neka on bude prvi u nizu blagdanskih postova. Uskoro će i ostali.


Kuglof je tradicionalna uskršnja slastica. Ja sam malo promijenila klasični recept, dodala maline i džem te sam tako dobila finu, sočnu sredinu kuglofa. Uz pomoć štapića i mini jaja formirala sam gnijezdo kao dekoraciju te ovaj slatki kuglof može poslužiti i kao ukras na sredini blagdanskog stola. Ukras koji ćete, naravno, za desert pojesti.



Sastojci:

  • 4 jaja

  • 200 g šećera

  • 250 g maslaca

  • 1,5 dcl mlijeka

  • 2 žlice ruma

  • 1/2 kg brašna

  • 1 prašak za pecivo

  • 3 žlice kakaa

  • nekoliko žlica džema od maline ili šumskog voća

  • 100 grama smrznutih ili svježih malina


Za čokoladni preljev:

  • 80 g maslaca

  • 200 grama čokolade


Pećnicu zagrijati na 150 °C . Jaja dobro umutiti sa šećerom. Dodati omekšali maslac i povezati. Postepeno dodati tekuće sastojke - mlijeko i rum. Pomiješati brašno, prašak za pecivo i kakao te sve zajedno dodati u smjesu i dobro pomiješati. Maline ručno umiješati u pripremljenu smjesu. Ako koristite silikonski kalup ne morate mastiti kalup, ali ako je metalni - namastite i pobrašnite. Pola smjese sipajte u kalup i rasporedite nekoliko žlica džema te prekrijte ostatkom smjese. Pecite na 150 °C oko sat vremena.


Pustite da se ohladi, pa tek onda izvadite iz kalupa. Kada je kuglof spreman, pripremite glazuru - na laganoj vatri otopite maslac, ugasite vatru i dodajte čokoladu te miješajte dok se čokolada ne rastopi. Prelijte preko kuglofa i dekorirajte po želji.


Ako želite preljev u boji, kao na slici niže, trebat će vam:


  • 2 šalice šećera u prahu

  • 2 žlice mlijeka (po potrebi dodajte više, ako je pregusto)

  • 1 žličica limunovog soka

  • pola žličice ekstrakta vanilije

  • prehrambena boja po želji



Sve sastojke trebate dobro pomiješati zajedno, kako bi dobili smjesu bez grudica. Omjerom se poigrajte dok ne dobijete željenu gustoću.


Preostaje vam samo razrezati kuglof i uživati u odličnom okusu.

Matea

bottom of page