top of page

Uskršnja gnijezda

Vjerujem da ste nekad naišli na slična gnijezda, posebice u uskršnje vrijeme. Ove godine im ni ja nisam odolila, a napisala sam vam i recept za brzu verziju koju zaista svatko može pripremiti.



Nemojte zazirati od bjelanjaka i beze kora, to samo na prvu izgleda komplicirano, važno je da jednom odredite teksturu, odnosno čvrstoću smjese i nikada više nećete imati problem s njima. Da bi ovaj recept bio stvarno brzinski i jednostavan, ja sam se poslužila prečicom zvanom "krema iz vrećice", ali možete umjesto toga koristiti bilo koju čokoladnu kremu po želji. Zapravo, možete se poslužiti čak i čokoladnim namazom umjesto kreme, ukoliko želite još pojednostaviti stvar. No, ajmo vidjeti recept.



Sastojci za beze gnijezda:

  • 3 bjelanjka

  • 120 g šećera u prahu

  • 1 vanilin šećer

  • 1 žličica alkoholnog octa

Ostali sastojci:

  • čokoladna krema (pripremiti prema uputama s pakiranja)

  • naribana čokolada

  • čokoladna jaja u boji


Pećnicu zagrijte na 130°C i pripremite si lim s papirom za pečenje te slastičarsku vrećicu s nastavkom po želji (okrugli, ruža ili zvijezda).



Bjelanjke treba miksati uz postepeno dodavanje šećera. Kada smjesa već postane čvrsta, dodati ocat i miksati do potrebne čvrstoće. Važno je da vam smjesa zadržava oblik kada izvučete metlice miksera (ostanu vrhovi). Smjesom napunite slastičarsku vrećicu te na papir za pečenje istisnite oblik gnijezda. Koristite se kružnim pokretima te dodavanjem slojeva izgradite rubove gnijezda.


Pecite na 130°C sat vremena, nakon toga ugasite pećnicu (bez otvaranja) i ostavite da se ohladi.


Pripremite kremu te u svako gnijezdo žlicom stavite malo kreme. Na kremu složite nekoliko čokoladnih jaja te sve posipajte naribanom čokoladom.



Može li jednostavnije? Stavljam vam sliku kreme koju sam ja koristila, kao i čokoladnih jaja jer znam da je za njima uvijek potraga (*nije sponzorirano).



Nadam se da ćete se okušati u izradi ovog simpatičnog deserta. Recept možete prilagoditi te pripremiti kremu po vašem ukusu. Isto tako, ovakve košarice možete puniti i raznim voćem ukoliko ne želite uskršnju temu.



Osim što će vam zasladiti blagdanski ručak, ova gnijezda će poslužiti i kao dekoracija na uskršnjem stolu.


Do sljedećeg posta,

Matea

bottom of page