Iako još nisam započela s uskršnjim postovima, primjetila sam da ovaj recept za kuglof nisam prebacila sa starog bloga, pa neka on bude prvi u nizu blagdanskih postova. Uskoro će i ostali.
Kuglof je tradicionalna uskršnja slastica. Ja sam malo promijenila klasični recept, dodala maline i džem te sam tako dobila finu, sočnu sredinu kuglofa. Uz pomoć štapića i mini jaja formirala sam gnijezdo kao dekoraciju te ovaj slatki kuglof može poslužiti i kao ukras na sredini blagdanskog stola. Ukras koji ćete, naravno, za desert pojesti.
Sastojci:
4 jaja
200 g šećera
250 g maslaca
1,5 dcl mlijeka
2 žlice ruma
1/2 kg brašna
1 prašak za pecivo
3 žlice kakaa
nekoliko žlica džema od maline ili šumskog voća
100 grama smrznutih ili svježih malina
Za čokoladni preljev:
80 g maslaca
200 grama čokolade
Pećnicu zagrijati na 150 °C . Jaja dobro umutiti sa šećerom. Dodati omekšali maslac i povezati. Postepeno dodati tekuće sastojke - mlijeko i rum. Pomiješati brašno, prašak za pecivo i kakao te sve zajedno dodati u smjesu i dobro pomiješati. Maline ručno umiješati u pripremljenu smjesu. Ako koristite silikonski kalup ne morate mastiti kalup, ali ako je metalni - namastite i pobrašnite. Pola smjese sipajte u kalup i rasporedite nekoliko žlica džema te prekrijte ostatkom smjese. Pecite na 150 °C oko sat vremena.
Pustite da se ohladi, pa tek onda izvadite iz kalupa. Kada je kuglof spreman, pripremite glazuru - na laganoj vatri otopite maslac, ugasite vatru i dodajte čokoladu te miješajte dok se čokolada ne rastopi. Prelijte preko kuglofa i dekorirajte po želji.
Ako želite preljev u boji, kao na slici niže, trebat će vam:
2 šalice šećera u prahu
2 žlice mlijeka (po potrebi dodajte više, ako je pregusto)
1 žličica limunovog soka
pola žličice ekstrakta vanilije
prehrambena boja po želji
Sve sastojke trebate dobro pomiješati zajedno, kako bi dobili smjesu bez grudica. Omjerom se poigrajte dok ne dobijete željenu gustoću.
Preostaje vam samo razrezati kuglof i uživati u odličnom okusu.
Matea
Comentários