Iako još nisam započela s uskršnjim postovima, primjetila sam da ovaj recept za kuglof nisam prebacila sa starog bloga, pa neka on bude prvi u nizu blagdanskih postova. Uskoro će i ostali.
![](https://static.wixstatic.com/media/6b052a_3a2d3226bb7440c1a79540d5286dd01c~mv2.jpg/v1/fill/w_147,h_196,al_c,q_80,usm_0.66_1.00_0.01,blur_2,enc_auto/6b052a_3a2d3226bb7440c1a79540d5286dd01c~mv2.jpg)
Kuglof je tradicionalna uskršnja slastica. Ja sam malo promijenila klasični recept, dodala maline i džem te sam tako dobila finu, sočnu sredinu kuglofa. Uz pomoć štapića i mini jaja formirala sam gnijezdo kao dekoraciju te ovaj slatki kuglof može poslužiti i kao ukras na sredini blagdanskog stola. Ukras koji ćete, naravno, za desert pojesti.
![](https://static.wixstatic.com/media/6b052a_bdcedab7ccbf42008a8f42fa726a6e3b~mv2.jpg/v1/fill/w_147,h_196,al_c,q_80,usm_0.66_1.00_0.01,blur_2,enc_auto/6b052a_bdcedab7ccbf42008a8f42fa726a6e3b~mv2.jpg)
Sastojci:
4 jaja
200 g šećera
250 g maslaca
1,5 dcl mlijeka
2 žlice ruma
1/2 kg brašna
1 prašak za pecivo
3 žlice kakaa
nekoliko žlica džema od maline ili šumskog voća
100 grama smrznutih ili svježih malina
Za čokoladni preljev:
80 g maslaca
200 grama čokolade
Pećnicu zagrijati na 150 °C . Jaja dobro umutiti sa šećerom. Dodati omekšali maslac i povezati. Postepeno dodati tekuće sastojke - mlijeko i rum. Pomiješati brašno, prašak za pecivo i kakao te sve zajedno dodati u smjesu i dobro pomiješati. Maline ručno umiješati u pripremljenu smjesu. Ako koristite silikonski kalup ne morate mastiti kalup, ali ako je metalni - namastite i pobrašnite. Pola smjese sipajte u kalup i rasporedite nekoliko žlica džema te prekrijte ostatkom smjese. Pecite na 150 °C oko sat vremena.
Pustite da se ohladi, pa tek onda izvadite iz kalupa. Kada je kuglof spreman, pripremite glazuru - na laganoj vatri otopite maslac, ugasite vatru i dodajte čokoladu te miješajte dok se čokolada ne rastopi. Prelijte preko kuglofa i dekorirajte po želji.
Ako želite preljev u boji, kao na slici niže, trebat će vam:
2 šalice šećera u prahu
2 žlice mlijeka (po potrebi dodajte više, ako je pregusto)
1 žličica limunovog soka
pola žličice ekstrakta vanilije
prehrambena boja po želji
![](https://static.wixstatic.com/media/6b052a_a9f68fda32214eba8ee88572cac68337~mv2.jpg/v1/fill/w_147,h_196,al_c,q_80,usm_0.66_1.00_0.01,blur_2,enc_auto/6b052a_a9f68fda32214eba8ee88572cac68337~mv2.jpg)
Sve sastojke trebate dobro pomiješati zajedno, kako bi dobili smjesu bez grudica. Omjerom se poigrajte dok ne dobijete željenu gustoću.
Preostaje vam samo razrezati kuglof i uživati u odličnom okusu.
Matea