top of page

Ukrasi od gline - 3 načina (18/20)

Zaigrala sam se s izradom ukrasa od gline, svašta sam htjela isprobati pa mi je sada žao da sve ne podijelim s vama. Zato danas 3u1 post, a vi mi recite što vam se najviše sviđa.



Kada kažem glina, zapravo mislim na DAS masu, a ona bi se više mogla okarakterizirati kao glinamol. Možete koristiti i jedno i drugo, što god vama više odgovara, samo se držite uputa s pakiranja.


Materijal (za sva tri projekta):

  • glinamol/DAS masa

  • šablona u obliku kućice

  • čaša i zdjelica za izrezivanje oblika

  • nož ili skalper

  • boja (akrilna ili tempera)

  • ukrasna traka

  • papirnata slamka

  • zlatni listići i ljepilo


Za sva tri projekta početni korak je isti. Glinu/glinamol treba rastanjiti na nekih 3-4 mm debljine. Kako bi vam bilo bilo lakše baratati s glinom i kako vam se ne bi lijepila za podlogu, ispod stavite papir za pečenje.



1. Kućice - ukrasi za drvce


Kada ste rastanjili glinu, pomoću šablone izrežite oblik kućice te dodajte prozore i vrata ako želite. Izbušite rupu za vezicu pomoću papirnate slamke, a rubove zagladite prstom s malo vode. Ostavite na sušenju prema uputama na pakiranju.




Kada je potpuno suho, oslikajte po želji i dodate ukrasnu traku za vješanje.


2. Okrugli ukrasi s otiskom lišća


Ove ukrase ste vjerojatno već vidjeli na mom Instagram profilu, no htjela sam da budu zabilježeni i ovdje.


U glinu koju ste rastanjili utisnite listove po želji. Lagano preko njih prođite valjkom kako ne biste dodatno rastanjili glinu. Maknite listove. Čašom oštrog ruba izrežite okrugle ukrase te izbušite rupu papirnatom slamkom. Zagladite rubove prstom i vodom. Ostavite na sušenje prema uputama na pakiranju.



Kada su ukrasi potpuno suhi, oslikajte ih bojom po želji te dodajte trakicu za vješanje.



3. Ukrasna posuda


Kada sam radila ukrase s otiskom lišća, odlučila sam ostatak mase iskoristiti za ovaj DIY. Nakon što sam utisnula lišće, uzela sam zdjelicu te sam nožem izrezala njen oblik iz gline. Stavila sam je preko dna zdjelice, nježno potisnula rubove prema dolje te ostavila da se potpuno osuši.



Nakon sušenja, posudicu sam oslikala bojom te sam je ukrasila zlatnim listićima. Koristila sam dekorativno ljepilo, no mislim da bi rezultat bio još bolji da sam imala namjensko ljepilo za listiće. U svakom slučaju, posuda je ispala preslatko i idealna je za odlaganje nakita. Vjerujem da bi bila i lijep poklon, kao i ostali ukrasi iz ovog posta.


Nadam se da ste uživali u ovom postu te da ćete isprobati bar jednu ideju. #20xmasdiys je hashtag koji koristimo na društvenim mrežama.


Matea


bottom of page