top of page

Spremi ljeto u teglice

Danas ćemo pričati o spremanju zimnice. Vjerujem da svatko od vas ima svoje favorite, a ja ću s vama podijeliti koji su to moji. Bit' ću vam iskrena pa reći da je meni i dalje najdraža zimnica ona koju pripremi moja mama te ću zato danas s vama podijeliti njezin recept za pekmez od marelica. Onaj koji mažemo na palačinke tijekom cijele godine i kojemu ni jedan kupovni nije ni do koljena. Osim toga, napisati ću vam i kratke upute za sušene rajčice u maslinovom ulju koje su doslovno "ljeto spremljeno u teglicu".


Ovaj post je nastao u suradnji s Offertissimom - kod njih je moguće pronaći sve što vam je potrebno za pripremanje zimnice - veliki izbor staklenki i poklopaca, staklenki sa zatvaračima, pritiskivače za tegle, gumice, špagu i ostalo što bi vam moglo zatrebati.


No, krenimo na recept...


Mamin pekmez od marelica


(omjer) marelice:šećer = 2:1


...znači 5 kg marelica = 2,5 kg sećera


*mama kaže da smo brat i ja, kao klinci (izbirljivci), prigovarali na komadiće u pekmezu te iz tog razloga ona guli marelice i usitnjava ih štapnim mikserom, a vi te korake možete preskočiti ako vas to ne smeta


Marelice na par minuta staviti u vruću vodu te lagano s njih skinuti kožicu nožem i izvaditi koštice. Očišćene marelice staviti u lonac i kuhati uz miješanje pola sata (dok se ne raspadnu). Ako ne želite komadiće, sada ćete marelice usitniti štapnim mikserom. Marelice vratiti na vatru, dodati (gotovo sav) šećer te nastaviti kuhati.


Ostatak šećera ćete pomiješati sa želinom te nakon 10 minuta dodati u smjesu. Količinu želina, kao i dužinu kuhanja (obično je to još 5 ili 10 min) ćete odrediti prema uputama na želinu. Budući da ima mnogo vrsta želina na tržištu, nisam htjela pisati količinu u recept kako ne biste pogriješili - držite se uputa.

Staklenke ugrijte na 100°C u pećnici te u vruće sipajte vrući pekmez, zatvorite poklopcem i ostavite da se ohladi.


...sad još samo morate ispeći palačinke.


Sušene rajčice u maslinovom ulju


Ako imate domaće rajčice, ovo morate isprobati. Naravno, možete koristiti i kupovne rajčice, samo pazite da su zrele i slatke.

Trebati će vam: rajčice sitnije (cherry, koktel ili slično), maslinovo ulje, sol, šećer, češnjak i začinsko bilje (svježi ružmarin ili bosiljak)

Važno je da su vam rajčice približne veličine kako bi se ravnomjerno posušile. Operite ih te prerežite na pola. Površinski dio koštica izvadite van te ih ostavite da se ocijede. Na lim složite rajčice (prerezani dio prema gore), posolite obilno te posipajte mrvicu šećera. Uz rajčice stavite par režnjeva češnjaka te lagano polijte maslinovim uljem. Stavite u pećnicu na 120°C otprilike 2 sata. Povremeno otvorite pećnicu kako bi vlažni zrak izašao te zarotirajte lim. Pratite kako izgledaju rajčice, možda će trebati i nešto više vremena ovisno o vrsti rajčica.

Nakon vađenja iz pećnice pustite da se ohlade te ih, zatim, prebacite u teglice. Dodajte i češnjak koji se pekao s njima te svježi ružmarin i/ili bosiljak. Sve prelijte maslinovim uljem i čuvajte u hladnjaku.


Ovakve rajčice možete koristiti u raznim jelima, pecivima ili kruhu, a možete ih jesti bez dodatne pripreme primjerice uz bruskete.


Uživajte i iskoristite maksimum od ovoga ljeta!

Matea

Comments


bottom of page