top of page

Rudolf i ekipa (11/20)

Priča o ovim sobovima traje već neko vrijeme. Negdje na internetu sam naišla na sliku sličnih sobova, izrađenih od drva, još prije par godina. Htjela sam ih i ja izraditi, ali ipak to nisam mogla sama. Nagovorila sam brata da mi pomogne te smo, nekako ofrlje, napravili konstrukciju jednog soba i izgubili interes. Jadan je stajao cijelu zimu bez rogova i lica, a negdje na proljeće valjda završio u peći. Kada sam prikupljala ideje za ovogodišnji projekt, opet sam naišla na ovu ideju i čvrsto odlučila da ove godine ne odustajem. Jedne nedjelje, nakon obiteljskog ručka, baš kad su planirali odmoriti na kauču, potjerala sam muža i brata na dvorište i nagovorila ih da mi pomognu. Prikupili smo drvo, napravili neki okvirni plan izrade i krenuli. Taj dan smo završili jednog soba, a par dana kasnije smo muž i ja napravili još tri jer... the more the merrier.


Iako su Pinterest sobovi imali oči i nos od obojanih kamenčića, ja sam im odlučila nacrtati lice i mislim da su tako postali još simpatičniji. Dobili su i zvonce oko vrata, a i sanjke se se nekako stvorile u cijeloj priči. Čini mi se da samo još Djed Mraz fali...



Ja sam jako željela uključiti ovaj DIY u ovogodišnji projekt, iako znam da je zahtjevniji od većine ostalih te da se vjerojatno neće baš puno ljudi okušati u izradi. No, neka bude ovdje, možda vam jednom zatreba.


Od materijala vam zapravo samo treba drvo. I alat. Ako nemate potreban alat i ne snalazite se sami, a imate nekoga tko vam može pomoći - vježbajte svoje pregovaračke vještine i podmitite čokoladom (to bi trebalo uspjeti). Ja ću se potruditi opisati postupak, imam i fotografije kako bi vam bilo jasnije.


Cijeli postupak izrade se zapravo temelji na bušenju rupa šarnir svrdlom te spajanjem dijelova. U nastavku stavljam popis i sliku dijelova potrebnih za jednog soba.


  • najveći komad drveta - za tijelo

  • manji komad drveta - za glavu

  • 4 tanka komada - za noge

  • 1 tanki komad - za vrat

  • 1 kratki tanki komad - za rep

  • 2 grane - za rogove

Veličinu dijelova, odnosno proporcije trebate procijeniti sami. Važno je da su proporcije usklađene, da glava nije premala/prevelika u odnosu na tijelo i slično. Komade za glavu i za rep je potrebno odrezati pod kutem s jedne strane (prikazano na slici niže). Kada ste pripremili sve dijelove, možete krenuti na spajanje. Svi dijelovi se spajaju tako da se izbuši rupa te se drvo fiksira u nju. Važno je da rupe nisu prevelike kako bi sve bilo čvrsto spojeno. U rupe možete staviti ljepilo za drvo ili naknadno dodati vijke koji će sve držati na mjestu. Isto tako, važno je da rupe bušite pod kutem kako bi noge/glava/rep imali potrebni nagib.



Na prethodnim slikama vidite redoslijed spajanja dijelova. Kada je sve spojeno, preostalo je još samo nacrtati lice. Ja sam koristila akrilne boje te sam u svega par poteza udahnula ovim sobovima život.



Nisu li slatki?! Ako ćete ih čuvati od vremenskih uvjeta, ovi sobovi vam mogu trajati godinama. Moguće da će se s vremenom drvo malo sušiti te će spojevi postati labaviji, no to možete riješiti dodatnim vijcima.


Uz ovu veselu ekipu vas pozdravljam do idućeg posta te vas pozivam da koristite #20xmasdiys na društevnim mrežama ukoliko se okušate u izradi nekog DIY projekta.


Matea


bottom of page