Proljetna torta

Nisam planirala pisati ovaj post, no moja improvizirana torta je ispala puno bolje od očekivanog pa sam odlučila ovdje zapisati recept. Djelomično zbog vas, a djelomično i radi sebe kako bi se natjerala da zapišem recept i uvijek znam gdje je. Često nešto isprobavam, kombiniram recepte i onda ne zapišem i naravno, ne mogu više ponoviti dobitnu kombinaciju. Uvijek naginjem čokoladnim tortama ili eventualno čokoladno - voćnim pa sam zapravo bila u potrazi za nekom finom, laganom i sočnom tortom s bijelim biskvitom (koji stvarno nikada ne pečem). Nisam nalazila ništa zanimljivo i odlučila sam sama iskombinirati nekoliko recepata.

Napisati ću vam kako sam ja radila, u koliko slojeva i koje voće sam koristila, ali to je naravno sve podložno promjenama prema vašim željama i ukusu.


BISKVIT

 • 4 jaja

 • 190 g šećera

 • 160 g glatkog brašna

 • 1/2 praška za pecivo

 • 40 ml ulja

 • 100 ml vode

Pećnicu zagrijte na 180°C i pripremite si okrugli kalup (promjer 24 ili 26 cm) - dno obložite papirom za pečenje, a stranice lagano premažite maslacem.

Bjelanjke (dodajte im prstohvat soli) istucite u čvrsti snijeg i ostavite sa strane. Miksajte žumanjke sa šećerom dok ne dobijete svijetlu smjesu te im dodajte ulje i mlaku vodu. U smjesu dodajte brašno i prašak za pecivo te ručno umiješajte dok se sastojci ne sjedine. Na kraju, dodajte snijeg od bjelanjaka i lagano ga (ručno) umiješajte u smjesu dok ne postane jednolična. Smjesu izlijte u kalup i pecite 25 min. Čačkalicom provjerite je li biskvit pečen i ostavite ga da se hladi na sobnoj temperaturi prije rezanja.


* ja sam bikvit samo prepolovila, ali ukoliko ga pečete u kalupu promjera 24 cm ili manje, možete ga i na tri dijela prerezati


KREMA

Za kremu sam odabrala klasičnu kombinaciju mascarpone/šlag koja divno paše s voćem, a jako je jednostavna i brza za pripremu. (ako ne želite ovaj "naked" izgled torte, već je želite cijelu premazati kremom, onda povećajte količinu sastojaka za pola kako bi imali dosta kreme)

 • 500 g mascarpone sira

 • 200 ml vrhnja za šlag

 • 100 g šećera u prahu

 • 2 žličice arome vanilije

 • 1 bijela želatina (ako zatreba)

Šlag posebno istucite i ostavite sa strane. Miksajte mascarpone sa šećerom i vanilijom. Lagano umiješajte pripremljeni šlag i stavite na hlađenje.

Ovu kremu sam radila zaista mnogo puta. Nekada ispadne skroz čvrsta, a dešavalo mi se i da bude baš jako rijetka. Pripisujem to kvaliteti i čvrstoći šlaga. Iz tog razloga sam napomenula da bi vam mogla zatrebati želatina, a vi procijenite kada sve spojite. Ako je krema rijetka, jednu želatinu pripremite prema uputstvu i umiješajte u kremu i ona će se lijepo stisnuti.


SLAGANJE

 • mlijeko za namočiti biskvit

 • pekmez/džem po želji (najbolje okus voća koje koristite u torti)

 • svježe voće (ja sam koristila jagode i borovnice)

Tortu slažite na ravnoj podlozi, unutar obruča kalupa u kojem ste pekli biskvit. Stranice obruča obložite papirom za pečenje.


Redoslijed slaganja: biskvit (namočite mlijekom) > premažete pekmezom > krema > voće > biskvit (namočite mlijekom) > premažete pekmezom > krema > voće

Ako imate samo 2 biskvita na voće možete staviti još jedan sloj kreme sa slastičarskom vrečicom kao što sam ja napravila, a ako imate 3 biskvita onda na zadnji nemojte stavljati voće, već ga samo premažite ostatkom kreme.

Imam samo jednu jadnu sličicu presjeka torte jer, kao što sam spomenula, nisam planirala objavljivati post. No, zamijeniti ću je naknadno kada ću ponovno pripremati ovu tortu.

Nadam se da ćete isprobati tortu i javiti dojmove. A ako imate bilo kakvih nedoumica, uvijek mi se možete javiti u komentarima ili na IG.


Do sljedećeg posta,

Matea