top of page

Projekt balkon

Ovih dana smo se bavili uređenjem balkona, vrijeme koje smo provodili kod kuće iskoristili smo za neke DIY projekte koje smo već duže odgađali. Osim moje želje da stavimo podne obloge na postojeće pločice, rekla bih da je projekt balkon napokon završen. Znate, kod mene to nikako ne znači da će on uvijek biti isti jer ja uživam u igranju detaljima, no "kostur" svakako je gotov.


Reakcije na IG su bile zaista odlične, no mnogo vas ima pitanja o tome kako je što napravljeno i gdje je što kupljeno. Zato sam obećala napisati ovaj veliki post u kojem ću pokušati obuhvatiti sve to. Stavit ću vam linkove na sve što je još uvijek dostupno ili ću barem pokušati pronaći slične proizvode. Pa krenimo.


Naš balkon je otvoren s tri strane te je zbog toga dosta izložen vremenskim uvjetima. Puno lakše je urediti i održavati zatvoreniji balkon, no mislim da smo mi ovoj situaciji doskočili najbolje što smo mogli bez nekakvih zahvata koji zahtijevaju dozvole i radove na zidovima.

Lijeva strana balkona je svoj namještaj dobila još prije par godina. Dvije klupice s ogradom smo stavili na bočnu stranu te na taj način dobili dosta sjedećih mjesta, ali i zaštitu (barem djelomičnu) od vremenskih uvjeta, kao i malo privatnosti. Naše klupice su kupljene u Kauflandu prije par godina. Slučajno smo naišli na njih u ponudi te nakon mjerenja vidjeli da nam dimenzijama točno dvije stanu po širini. Te klupice nisu trenutno dostupne niti sam ih nakon što smo mi kupili vidjela ponovno tamo, no IKEA u svojoj ponudi ima slične. I po onome što sam kasnije vidjela, njihove su čvršće i stabilnije, pa pogledajte odgovaraju li vam.

Na klupicama imam jastuke iz JYSKa. Isti ovakvi nisu dostupni, ali imaju drugačiji uzorak u ponudi.


Što se tiče stola i stolica, taj set je iz Emmezete. Kupili smo ga prije 3 ili 4 godine, no on je još uvijek dostupan. Sve se sklapa, ali dosta je stabilno i moram priznati da smo jako zadovoljni. Ove godine sam samo stolu osvježila ploču slojem boje jer je malo izblijedila.


Bilo je i pitanja o održavanju i spremanju po zimi. Budući da se set sklapa njega preko zime sklonimo u spremište, a klupice gurnemo uz rub stana kako ne bi bile na direktnoj kiši/snijegu. Znali smo ih i omotati folijom da ih malo zaštitimo. Klupice imamo par godina i tek ove godine smo ih osvježili lazurom, tako da bih rekla da se sve to poprilično dobro drži.


Maleni stolić na tri noge je  iz JYSKa. Ja sam mu ploču obojala u plavo. Za ovu teglu koja stoji na njemu se, nažalost, ne mogu sjetiti otkuda je, no vjerujem da nešto slično možete pronaći u svakom vrtnom centru. U nju sam posadila ružmarin, smilje i lavandu.


Viseće teglice na ovoj strani su također iz Emmezete, kupljene prije par godina. Na webu nisam pronašla da ih imaju u ponudi, no možda u poslovnicama ima.

Ostale teglice koje možete vidjeti na slikama sam sama oslikavala - točkaste, s natpisom i s licem. Više sam se time bavila na Instagramu, no ako imate keramičke ili čak plastične tegle možete se poigrati s njima i napraviti nešto posebno za svoj vanjski kutak. Možete koristiti lak za drvo/metal, akrilne boje ili boje za keramiku, što god imate pri ruci.


Tepisi. Oni su mix koji skupljam godinama. Okrugli pleteni i dva mala su iz Ikee. Mislim da pleteni više nije u ponudi, a male tepihe sada imaju u ovim uzorcima. Bijeli s resicama je iz JYSKa, a za sivi se ne sjećam jer ga zaista imam dugo. Odlično izgledaju ovako nabacani jedan preko drugoga i sigurna sam da doma negdje imate neki tepih koji možete iskoristiti na terasi.


Što se tiče desne strane balkona, ona je do nedavno bila "lošija" strana, no napokon smo i nju sredili i jako sam zadovoljna kako izgleda. Na desnoj strani se nalazi vanjska jedinica klime te smo prije par godina od drvenih letvica napravili masku kojom smo ju sakrili. Maska nam služi kao stalak za roštilj ili kao šank, ovisno o prilici. Ostavit ću vam link na roštilj jer ste me i za njega dosta pitali.

Ovog proljeća smo se odlučili napraviti ogradicu (nalik na onu s druge strane) te ju povezati s maskom za klimu. Kada smo je postavili vidjeli smo da imamo mjesta taman za klupicu te smo naručili APPLARO klupu iz Ikee. Izgleda da nam je bila suđena jer je sjela na milimetar. Za iduću sezonu bih samo masku pokušala obojati u nijansu klupe jer mi se ta boja najmanje sviđa (u startu smo je fulali), a i htjela bih malo ujednačiti da nisu tri nijanse jedna uz drugu.


Dobila sam mnogo pitanja oko izrade maske za klimu, kao i ogradice. Neću pisati postove o tome jer zapravo ne znam kako da vam to objasnim. Mi nismo radili po nikakvom nacrtu, znali smo što trebamo napraviti, mjerili smo, računali i rezali letvice te ih potom spajali vijcima, čisto onako po logici kako smo mislili da treba. Nije to nešto jako komplicirano, no svakako vam je potreban prostor i određeni alat za izradu. Ako vam baš treba nekakav nacrt, vjerujem da ga možete pronaći na Pinterestu, a ako imate kakvo konkretno pitanje oko izrade slobodno pitajte.


Budući da smo sada dobili i mjesto za sjedenje na drugoj strani, kao pomoćni stolić (po potrebi) ću koristiti pletene taburee iz Ikee. Ako ih složim jednog na drugoga dobijem simpatičan stolić, a kada ćemo okupiti veće društvo poslužiti će kao dodatno sjedeće mjesto. Jastučići na klupi su također Ikeini te mi se posebno sviđa što su od vodonepropusnog materijala.


Odlučila sam se i za jednu veliku umjetnu biljku, a za ljepši ugođaj sam nabavila lampice. Ove su na baterije što mi je posebno praktično jer na balkonu nemamo utičnicu. Mislim da ćemo ih postaviti uz rub balkona kada pronađemo prikladne samoljepljive kukice.


I na ovoj strani imam viseće teglice, one su iz vrtnog centra Iris MBM. Još neki od detalja koje možete vidjeti su točionik i rashladna košara (Ikea).


I to bi zapravo bilo to. Ne mogu vam reći koliko se veselim smiksati neki koktel u ovom točioniku i okupiti svoje drage ljude, no do tada ćemo mi sami uživati u našoj maloj oazi.


Matea


*DISCLAIMER: neki proizvodi koje imam na svom balkonu su ranije dobiveni od brandova u svrhu promocije, no ovaj post nije nastao u suradnji ni s jednim od njih, linkove stavljam isključivo jer to vama koristi i tražili ste detalje

Comments


bottom of page