top of page

Mali vodič kroz K-drame (2.dio)

Izgleda da ovaj mali vodič više nije baš tako mali...


Ne pitajte me koliko sam serija pogledala od zadnjeg posta, namjerno ih neću sve staviti na današnji popis da ne bi netko išao računati koliko sam vremena utrošila gledajući sve to. #ovisna No, zbog moje ovisnosti imam jedan pravi popis za vas te se nadam da ćete uživati u ovim mojim mini recenzijama.


Ako niste čitali prvi dio, svakako kliknite na taj post prije ovoga. Napisala sam mali uvod u cijelu ovu priču, pa ako ste novi u svijetu K-drama, svakako pogledajte.


Budući da sam ja tek (relativno) nedavno počela s gledanjem korejskih drama, imam puno toga za nadoknaditi. Postoje neke drame koje se jednostavno moraju pogledati iako nisu nove i trenutno se toliko ne priča o njima te ću (barem dijelom) ovaj post posvetiti njima. Gledajući te drame, naišla sam i na par onih feel good naslova koji su mi baš ugrijali srce i kojima ću se sigurno još koji puta vraćati.


1. Boys over flowers


Za ovu dramu sam, odmah uz Goblina, dobila prvu preporuku još davno. Na prvu me nije uopće privukla, to možete vidjeti i po tome što je nema na prvom dijelu popisa. No, budući da je ovo "klasik" među K-dramama, odlučila sam joj dati šansu. Ok, glumi Lee Min Ho pa je to svakako prevagnulo jer me zanimalo kako je izgledao i glumio u nešto mlađim danima. Ova drama je iz 2009., stil likova je poprilično smiješan iz današnje perspektive i to je ono što me na prvu odbilo. Ali, kako se već puno puta pokazalo, krivo sam procijenila - drama mi se jako svidjela i razumijem zašto svi K-drama fanovi navode ovu dramu kao "must watch". Priča ima nekih rupa i pretjerano dramatičnih trenutaka, ali bez obzira na to je zanimljiva te su odnosi među likovima dobro razrađeni. Iako sam veliki Lee Min Ho fan, u ovoj seriji mi je srce osvojio second lead, s ulogom Yoon Yi-hoo, koji je definitivno najljepši lik ove drame, a rekla bih i jedan od posebnijih muških likova u dramama općenito.


Radnja je smještena u privatnu školu koju pohađaju privilegirana djeca bogataša. Igrom slučaja, Geum Jan-Di, djevojka iz siromašne obitelji dobije stipendiju i počne pohađati istu školu te se odmah na početku sukobi s F4 - poznatom ekipom školskih nasilnika.


Gdje gledati?

Netflix. S engleskim prijevodom.

Viki app. Ima i hrvatski prijevod.

Dramacool stranica. Engleski prijevod.


2. Heirs /Inheritors



Ok, možda sam odmah na početku trebala priznati da sam išla gledati sve drame u kojima glumi Lee Min Ho, ionako ću se otkriti do kraja popisa. Radi se, također, o dosta staroj seriji, iz 2013. godine. Meni je bila gledljiva, ali defintivno ipak predramatična za moj ukus. Radnja me podsjeća na one turske sapunice koje su bile popularne prije nekih 10ak godina, zaljube se nasljednik bogate obitelji i kći kućne pomoćnice te se baš sve uroti protiv njihove ljubavi. Ako volite takve dramatične priče, onda će vam se definitivno svidjeti, ja joj dajem prolaznu ocjenu zbog karizmatičnih sporednih likova te odličnog Kim Woo Bina u ulozi zločestog dečka koja mu poprilično pristaje. No, zbog te njegove uloge imam i minus za ovu dramu - potpuni preokret u karakteru njegovog lika bez posebnog objašnjenja nije baš najbolje sjeo u priču. Uz to, ako se odlučite na gledanje, primjetit ćete izrazito sporu radnju koja ipak malo narušava užitak gledanja.


Gdje gledati?

Netflix. Engleski prijevod.

Viki app. Hrvatski prijevod.

Dramacool. Engleski prijevod.


3. Personal taste


Personal taste je jedna topla romantična komedija. Nije najbolje od K-drama, ali bio je užitak gledati je. Onako za opuštanje, bez previše promišljanja o samoj radnji. Priča započinje slučajnim i poprilično neugodnim susretom dizajnerice namještaja (kćeri poznatog arhitekta) i mladog arhitekta u usponu. On joj se kasnije približi s namjerom da dođe do važnih informacija o projektu na kojem radi, a sve to dodatno zakomplicira nesporazum o njegovoj seksualnoj orijentaciji koji je izmakao kontroli. Drama je iz 2010., te je kao i u prethodne dvije, stil poprilično neobičan iz današnje perspektive. Velika je razlika i u produkciji, u odnosu na današnje drame, ali ako to zanemarite radi se o jednoj toploj priči i vjerujem da ćete uživati u gledanju ove drame.


Gdje gledati?

Viki app. Hrvatski prijevod.

Dramacool. Engleski prijevod.


4. The King: Eternal Monarch


Za ovu seriju kažu da je bio popriličan flop što se tiče očekivane gledanosti, no ja svejedno mislim da je treba pogledati. Ovo je prvi projekt Lee Min Hoa nakon povratka iz vojske, a u ovoj drami mu se pridružila Kim Go-eum, koja će meni zauvijek biti Ji Eun-tak iz Goblina, no i ova uloga joj je lijepo pristajala. U svakom slučaju, ako se odlučite gledati, uživati ćete u odličnoj produkciji, dobrim lead, ali i second lead glumcima i poprilično kompleksnoj radnji. Dva paralelna svijeta, u jednom Kraljevstvo Koreja, u drugom Republika Koreja i poveznica između njih - identifikacijska iskaznica detektivke Jung Tae Eul. Po meni, priča ipak ima nekih nedostataka te radnju nije baš u potpunosti lako pratiti. Neki elementi me jako podsjećaju na Goblina i moram priznati da mi to malo kvari dojam, no ne želim odati spoilere pa ću vas pustiti da pogledate i procijenite sami. I da, znam da sam već previše puta spomenula Lee Min Hoa, no za razliku od ostalih njegovih uloga, ovdje gledamo jednog uglađenog kralja i ova uloga neopisivo dobro pristaje njegom trenutnom izgledu. (koji je dobar. jako dobar.)


Gdje gledati?

Netflix. Engleski prijevod.

Dramacool. Engleski prijevod.


Sad imam nekoliko drama s fiktivnim likovima. I opet, moram priznati da sam mislila da mi se neće svidjeti takva tematika, no pokazalo se da sam bila u krivu.


5. The legend of the blue sea


The legend of the blue sea je jedna od naslađih ljubavnih priča ispričanih u K-dramama. Kad malo bolje promislim, mislim da mi je ova drama visoku pri vrhu liste favorita. Toliko je slatka, zabavna i pozitiva. On je prevarant, glumi ga Lee Min Ho i mislim da mi je ovo najdraža njegova uloga (a shvatili ste već koliko ga volim). Ovisno o trenutnom "poslu" mijenja se i njegov modni izričaj što je užitak gledati. Moda je, općenito, veliki plus ove drame. Ona je sirena, neodoljivo je zabavna i slatka, a kemija između njih dvoje je fantastična. Onako, da se smješkaš dok ih gledaš. Radnja je isprepletena s prošlošću, no te scene su relativno kratke. Za moj ukus, u savršenom omjeru. Još jedan plus za ovu dramu su karizmatični sporedni likovi. Njegova ekipa prijatelja/suradnika je odlična te sam posebno uživala u zajedničkim scenama. Velika preporuka!


Gdje gledati?

Viki app. Hrvatski prijevod.

Dramacool. Engleski prijevod.



6. My love from the star


Ista glavna glumica kao i u prethodnoj drami, no kao sirena mi je ipak bila puno draža. Njega smo gledali u divnoj drami It's okay to not be okay, o kojoj sam pisala u prvom dijelu vodiča i zanimljivo je vidjeti koliko su te dvije uloge različite - ovdje je hladni intelektualac koji je zapravo došao s drugog planeta prije 400 godina te mu se, dok se sprema napustiti Zemlju, u život uplete popularna glumica kojoj je karijera krenula nizbrdo. Iako, na prvu, radnja zvuči neuvjerljivo, vjerujem da ćete uživati u ovoj drami ukoliko odmah u početku prihvatite činjenicu da gledate fiktivnu priču i ne promišljate previše o detaljima.


Gdje gledati?

Netflix. Engleski prijevod.

Viki app. Hrvatski prijevod.

Dramacool. Engleski prijevod.


7. Tale of the Nine-taled

Imali smo već sirene i vanzemaljce, a u ovoj seriji imamo cijelu selekciju neljudskih likova. No, ako netko treba glumiti takve uloge to je definitivno Lee Dong-wook koji se proslavio ulogom crnog kosca u Goblinu. On jednostavno ima tu neku, nadljudsku vibru, njegova facijalna ekspresija je posebna i mislim da ga ne želim nikada ni gledati u nekoj ljudskoj ulozi. Osim njega, ovdje imamo i odličnog Kim Buma te se ne mogu oteti dojmu da gledam korejsku verziju braće Salvatore iz Vampirskih dnevnika. K-drame vole reinkarnaciju, bogove i razna bića u ljudskom obliku, pa tako ovdje imamo - lisice. Imamo i ljubavnu priču koja prkosi tragičnoj sudbini, a ako vam je ovakva tematika interesantna svakako pogledajte Devetorepog.


Gdje gledati?

Viki app. Hrvatski prijevod.

Dramacool. Engleski prijevod.



I za kraj tri totalno FEEL GOOD serije koje morate pogledati ako tražite nešto lagano i toplo.


8. Fight for my way


Ovo je jedna divna drama o prijateljstvu, ljubavi i težnji za ostvarenjem svojih snova kada se čini da ti baš ništa ne ide od ruke. Priča prati dva para kroz privatne i poslovne izazove, a njihovo međusobno prijateljstvo je najslađa pozadina cijele ove priče. Ko Dong Man je UFC borac u usponu, a Choi Ae Ra sanja da postane voditeljica, no zapela je na info pultu trgovačkog centra. Oni su prijatelji od malih nogu, a u drami gledamo kako se njihov odnos mijenja u nešto više od toga. Velika, velika preporuka za ovu dramu ako želite gledati nešto svakodnevne tematike i s divnom porukom.


Gdje gledati?

Netflix. Engleski prijevod.

Dramacool. Engleski prijevod.

9. Romance is a bonus book


Divna, divna! Drama u kojoj ćete se zaljubiti u sve likove, kao i u cjelokupnu atmosferu. I ovdje imamo dugogodišnje prijatelje čiji odnos preraste u nešto više, no na tom putu prema ljubavi se nađe popriličan broj prepreka. Divne glavne uloge, netipičan ženski lik (razvedena majka), predivna emocija. I kao što sam već spomenula, predivno oslikane sporedne uloge koje čine cijelu ovu priču toplom i pozitivnom. Radnja je smještena u izdavačku kuću te će prikazani odnos prema knjigama izmamiti osmijeh na lice svakom knjigoljupcu. Ovo je serija koju si ja često pustim u pozadini dok nešto radim jer mi podiže raspoloženje, eto toliko mi se sviđa. Gledajte obavezno!


Gdje gledati?

Netflix. Engleski prijevod.

Dramacool. Engleski prijevod.


10. She was pretty


Nisam ni shvatila dok nisam krenula pisati recenzije, ali i ovdje zapravo imamo priču o prijateljima iz djetinjstva. Oni su Ji Sung-joon, urednik modnog časopisa, i Kim Hye-jin, pripravnica u uredništvu modnog časopisa koja o modi ne zna baš ništa. U djetinjstvu, on je bio punašan i stidljiv, a ona najpopularnija djevojčica u školi. No, kada su se, nakon 15 godina, ponovno sreli situacija se potpuno okrenula. Slatka priča, simpatični odnosi, dobar humor i još jednom, predivna muška second lead uloga.


Gdje gledati?

Netflix. Engleski prijevod.

Viki app. Hrvatski prijevod.

Dramacool. Engleski prijevod.


Za danas je dosta, nadam se da ste uživali u ovom popisu. Možemo zaključiti da sam pogledala sve drame s Lee Min Ho i Park Seo-joon u glavnim ulogama, pa sad možemo krenuti i na nešto drugo. Šalu na stranu, iako sam očito pristrana za njih dvoje, mislim da su ovo neke od popularnijih drama koje bi se svakako trebale naći na vašem popisu ukoliko vas zanima što se na tom području korejskih serija nudi. Želim vam ugodno gledanje te se kao i uvijek, veselim razmjeni dojmova pa se slobodno javite na društvenim mrežama ako nešto želite prokomentirati ili podijeliti sa mnom.


Do sljedećeg posta,

Matea

bottom of page