Mali vodič kroz K-drame (2.dio)

Izgleda da ovaj mali vodič više nije baš tako mali...


Ne pitajte me koliko sam serija pogledala od zadnjeg posta, namjerno ih neću sve staviti na današnji popis da ne bi netko išao računati koliko sam vremena utrošila gledajući sve to. #ovisna No, zbog moje ovisnosti imam jedan pravi popis za vas te se nadam da ćete uživati u ovim mojim mini recenzijama.


Ako niste čitali prvi dio, svakako kliknite na taj post prije ovoga. Napisala sam mali uvod u cijelu ovu priču, pa ako ste novi u svijetu K-drama, svakako pogledajte.


Budući da sam ja tek (relativno) nedavno počela s gledanjem korejskih drama, imam puno toga za nadoknaditi. Postoje neke drame koje se jednostavno moraju pogledati iako nisu nove i trenutno se toliko ne priča o njima te ću (barem dijelom) ovaj post posvetiti njima. Gledajući te drame, naišla sam i na par onih feel good naslova koji su mi baš ugrijali srce i kojima ću se sigurno još koji puta vraćati.


1. Boys over flowers


Za ovu dramu sam, odmah uz Goblina, dobila prvu preporuku još davno. Na prvu me nije uopće privukla, to možete vidjeti i po tome što je nema na prvom dijelu popisa. No, budući da je ovo "klasik" među K-dramama, odlučila sam joj dati šansu. Ok, glumi Lee Min Ho pa je to svakako prevagnulo jer me zanimalo kako je izgledao i glumio u nešto mlađim danima. Ova drama je iz 2009., stil likova je poprilično smiješan iz današnje perspektive i to je ono što me na prvu odbilo. Ali, kako se već puno puta pokazalo, krivo sam procijenila - drama mi se jako svidjela i razumijem zašto svi K-drama fanovi navode ovu dramu kao "must watch". Priča ima nekih rupa i pretjerano dramatičnih trenutaka, ali bez obzira na to je zanimljiva te su odnosi među likovima dobro razrađeni. Iako sam veliki Lee Min Ho fan, u ovoj seriji mi je srce osvojio second lead, s ulogom Yoon Yi-hoo, koji je definitivno najljepši lik ove drame, a rekla bih i jedan od posebnijih muških likova u dramama općenito.


Radnja je smještena u privatnu školu koju pohađaju privilegirana djeca bogataša. Igrom slučaja, Geum Jan-Di, djevojka iz siromašne obitelji dobije stipendiju i počne pohađati istu školu te se odmah na početku sukobi s F4 - poznatom ekipom školskih nasilnika.


Gdje gledati?

Netflix. S engleskim prijevodom.

Viki app. Ima i hrvatski prijevod.

Dramacool stranica. Engleski prijevod.


2. Heirs /InheritorsOk, možda sam odmah na početku trebala priznati da sam išla gledati sve drame u kojima glumi Lee Min Ho, ionako ću se otkriti do kraja popisa. Radi se, također, o dosta staroj seriji, iz 2013. godine. Meni je bila gledljiva, ali defintivno ipak predramatična za moj ukus. Radnja me podsjeća na one turske sapunice koje su bile popularne prije nekih 10ak godina, zaljube se nasljednik bogate obitelji i kći kućne pomoćnice te se baš sve uroti protiv njihove ljubavi. Ako volite takve dramatične priče, onda će vam se definitivno svidjeti, ja joj dajem prolaznu ocjenu zbog karizmatičnih sporednih likova te odličnog Kim Woo Bina u ulozi zločestog dečka koja mu poprilično pristaje. No, zbog te njegove uloge imam i minus za ovu dramu - potpuni preokret u karakteru njegovog lika bez posebnog objašnjenja nije baš najbolje sjeo u priču. Uz to, ako se odlučite na gledanje, primjetit ćete izrazito sporu radnju koja ipak malo narušava užitak gledanja.


Gdje gledati?

Netflix. Engleski prijevod.

Viki app. Hrvatski prijevod.

Dramacool. Engleski prijevod.


3. Personal taste


Personal taste je jedna topla romantična komedija. Nije najbolje od K-drama, ali bio je užitak gledati je. Onako za opuštanje, bez previše promišljanja o samoj radnji. Priča započinje slučajnim i poprilično neugodnim susretom dizajnerice namještaja (kćeri poznatog arhitekta) i mladog arhitekta u usponu. On joj se kasnije približi s namjerom da dođe do važnih informacija o projektu na kojem radi, a sve to dodatno zakomplicira nesporazum o njegovoj seksualnoj orijentaciji koji je izmakao kontroli. Drama je iz 2010., te je kao i u prethodne dvije, stil poprilično neobičan iz današnje perspektive. Velika je razlika i u produkciji, u odnosu na današnje drame, ali ako to zanemarite radi se o jednoj toploj priči i vjerujem da ćete uživati u gledanju ove drame.


Gdje gledati?

Viki app. Hrvatski prijevod.

Dramacool. Engleski prijevod.


4. The King: Eternal Monarch


Za ovu seriju kažu da je bio popriličan flop što se tiče očekivane gledanosti, no ja svejedno mislim da je treba pogledati. Ovo je prvi projekt Lee Min Hoa nakon povratka iz vojske, a u ovoj drami mu se pridružila Kim Go-eum, koja će meni zauvijek biti Ji Eun-tak iz Goblina, no i ova uloga joj je lijepo pristajala. U svakom slučaju, ako se odlučite gledati, uživati ćete u odličnoj produkciji, dobrim lead, ali i second lead glumcima i poprilično kompleksnoj radnji. Dva paralelna svijeta, u jednom Kraljevstvo Koreja, u drugom Republika Koreja i poveznica između njih - identifikacijska iskaznica detektivke Jung Tae Eul. Po meni, priča ipak ima nekih nedostataka te radnju nije baš u potpunosti lako pratiti. Neki elementi me jako podsjećaju na Goblina i moram priznati da mi to malo kvari dojam, no ne želim odati spoilere pa ću vas pustiti da pogledate i procijenite sami. I da, znam da sam već previše puta spomenula Lee Min Hoa, no za razliku od ostalih njegovih uloga, ovdje gledamo jednog uglađenog kralja i ova uloga neopisivo dobro pristaje njegom trenutnom izgledu. (koji je dobar. jako dobar.)


Gdje gledati?

Netflix. Engleski prijevod.

Dramacool. Engleski prijevod.