top of page

Mali vodič kroz K-drame (1.dio)

Za korejsku kozmetiku znamo svi i ona već godinama uživa veliku popularnost u cijelom svijetu, pa tako i kod nas. No, zadnjih par godina došlo je do velikog porasta popularnosti "all things - Korean", da tako kažem. Od K - popa, gastronomije (kimchi, bibimbap, soju, makgeolli), do Samsunga i Fila - e (koja je sada korejska), pa sve do Youtube zajednice (Korea - based). I naravno, do onoga zbog čega ste danas tu, K - drama. Ako me imalo pratite, onda sigurno znate kako je za mene sve počelo. Prije par godina sam postala fan grupe BTS - najvećeg korejskog boy benda. I malo po malo, uz to što sam pratila njih, razvila sam interes i ljubav prema korejskoj kulturi, jeziku i načinu života. Zaljubila sam se u zemlju u kojoj nikad nisam bila i zapisala u srcu tu veliku želju da je posjetim čim prije. No, vratimo se mi na K - drame.



Već dugo, dugo imam cijeli popis serija koje treba pogledati, no ja sam se odupirala. Ne iz razloga jer sam mislila da mi se neće svidjeti, već zato što sam znala da hoće. I da ću propasti u tu rupu iz koje nema van. I eto, pišem vam ovaj post i mašem vam iz spomenute rupe bez namjere da tako skoro izađem iz nje. U svijetu K - drama ja sam početnik, no odlučila sam s vama podijeliti svoje dojmove o serijama koje sam zasad pogledala te ću to nastaviti raditi kad god skupim dovoljno naslova za jedan post. Vidjela sam da postoji interes za ovu temu te mi je zadovoljstvo dijeliti ovakav sadržaj s vama koji to želite čitati. Isto tako, nadam se da ću barem kod nekih razbiti predrasude te da ćete pružiti šansu nečemu malo drugačijem.


Za mnoge će vjerojatno jezik biti kamen spoticanja jer će biti neobično slušati nepoznati jezik. Vjerujte mi, dajte šansu i brzo ćete se naviknuti. Iako ga ne razumijem (osim, naravno, vrlo skromnog vokabulara) meni je korejski postao toliko prirodan da nisam ni svjesna da slušam neki "neobičan" jezik. Jedino čega morate biti svjesni je da uz gledanje K - drame nema multitaskanja budući da se morate koncentrirati na prijevod. No, možda to i nije tako loše, na trenutak usmjeriti svoju pažnju daleko od stvarnog života.


K - drame nisu samo ljubavne tematike, ali takvih ima najviše te sam se ja nekako za početak usmjerila na njih. Neću vam puno govoriti o tome, pustit ću vas da odgledate koju "kissing scene" na korejski način i pustiti vas da sami dođete do zaključka. Svašta bih ja sad o tome ispričala, ali najbolje da krenemo na popis pa ako ikada imate kakvo pitanje uvijek mi se možete javiti na društvenim mrežama.


*uz svaku seriju ću vam napisati gdje je možete pogledati, no neću naglašavati da osim te opcije sigurno svaku seriju možete pronaći na raznim streaming stranicama, takve stvari se brzo mijenjaju pa ne bih dijelila linkova, ali to vam je isto opcija

**naslovi nisu posloženi po redoslijedu sviđanja, no unatoč tome sam Goblina jednostavno morala staviti na prvo mjesto


1. Guardian: The Lonely and Great God (Goblin)


U potrazi za mladenkom koja će prekinuti njegovo besmrtno prokletstvo, Goblin, 939 - godišnji čuvar duša, susreće crnog kosca (smrt) i učenicu s tragičnom prošlošću.


To, otprilike, kaže IMDB i ocjenjuje ovu seriju ocjenom 8,6/10. Ja je neću ocjeniti nikakvom ocjenom, već ću vam reći da je ovo serija koja vas, unatoč sretnom kraju, ostavi nekako ranjenim i tužnim danima. Teško je to objasniti, no vjerujem da će velika većina vas koji je pogledate shvatiti što sam mislila ovim riječima. Ovo je jedna od neobičnijih K - drama, drugačija, tematski razrađena u detalje, isprepletene sadašnjosti i davne prošlosti s mitskim bićima prikazanim u modernom svijetu, s puno tragičnih sudbina, a opet s toliko lijepih i toplih trenutaka koji ti ozare srce.


Ukoliko je pogledate prvu, vrlo je vjerojatno da vam ni jedna druga neće biti dovoljno dobra, no tu odluku ostavljam vama.


Gdje gledati?

Viki app. Preuzmite aplikaciju i seriju možete pogledati s hrvatskim prijevodom bez plaćanja.



Ok, ajmo sad na nešto lakše...


2. Love Alarm


Serija prati mladu Kim Jojo kroz teške životne situacije i prvu ljubav u svijetu u kojem postoji love alarm - aplikacija koja ti javi ukoliko se u blizini nalazi osoba kojoj se sviđaš.


Rekla bih da je ovo poprilično mladenačka serija, no bez obzira no to uživala sam u njoj. Ništa revolucionarno, ali je odlična razonoda i veselim se drugoj sezoni jer se u prvoj ništa nije razriješilo. Ako se ne varam, snimljena je i trebala bi biti puštena na Netflixu kroz 2021. godinu.


Gdje gledati?

Netflix, ima i s hrvatskim prijevodom.


*molim vas, nemojte gledati s engleskim audiom, već gledajte originalnu verziju (to vrijedi i za ostale na Netflixu)


3. Itaewon Class


Uz Goblina, ova serija je moj najveći favorit do sada. Već neko vrijeme znam za nju budući da je V (BTS) snimio jednu pjesmu za soundtrack, no nekako sam mislila da mi se neće svidjeti i nisam je ranije pogledala. Bila sam potpuno u krivu. Serija prati život glavnog lika, Park Sae Ro Yia te njegovu borbu za uspjeh i osvetu. Njegov lik mi je baš prirastao srcu i smatram da ga je Park Seo-joon savršeno utjelovio. Kod ove serije su mi se posebno svidjeli neki neočekivani obrati te način na koji mi se tijekom gledanja mijenjala percepcija određenih likova. Soundtrack je divan te vam preporučam Itaewon Class playlistu na Spotifyu.


Gdje gledati?

Netflix, ali s engleskim prijevodom.


4. It's Okay to Not Be Okay


Emotivna priča o egocentričnoj, asocijalnoj autorici dječjih pripovjetki i njegovatelju čiji su životi isprepleteni na način koji nisu mogli ni zamisliti. Potpuno neobična serija, ako je počnete gledati trebati će vam 2-3 epizode dok se naviknete, no onda ćete se zaljubiti. Divni glumci, uz navedene dvije glavne uloge, najveći dojam je na mene ostavio lik Moon Sang-Taea, njegovateljeva autističnog brata. Tema mentalnog zdravlja, poprilično dobra gluma, razrađeni likovi i puno puno emocija. Velika preporuka, ali uz napomenu da će vam u početku serija biti čudna - dajte joj šansu!


Gdje gledati?

Netflix, ima i hrvatski prijevod.


5. Record of Youth


Priča o dvoje mladih glumaca i vizažistici koji pokušavaju izgraditi karijeru u svijetu u kojem je podrijetlo važnije od snova. Ako pogledate sve ove serije s popisa, primjetit ćete da se gotovo u svakoj pojavljuje ljubavni trokut, a tako je i u ovoj. Ja se obično vrlo lako odlučim za svog favorita, no ovdje sam se baš dvoumila za koga ću navijati.


Ova serija mi je otprilike u rangu s Love Alarmom. Uživala sam u njoj dok sam je gledala, ali ne mogu reći da je ostavila neki preveliki dojam na mene.


Gdje gledati?

Netflix, ima hrvatski prijevod.

6. What's Wrong with Secretary Kim?


Da vam budem iskrena, ovu seriju sam krenula gledati samo zato jer sam vidjela da glumi Park Seo-joon (a zbog Itaewon Class smo malo zaljubljeni u njega, jel), ali na kraju je ispala skroz simpatična. On je narcisoidni CEO, a ona njegova tajnica. Njih dvoje savršeno funkcioniraju, no jednog dana ona odluči dati otkaz, a on se ne može pomiriti s tim te se počinje otkrivati pozadina cijele priče. Serija je na trenutke blesava, njegov lik pogotovo, a njezin je nekako nedorečen i malo bezličan. No, razvoj njihovog odnosa ti baš nekako izvuče osmijeh na lice, a ima i stvarno humorističnih scena. Tipičan odnos emotivno zeznutog frajera i žene zbog koje se on promijeni - viđeno milijun puta, ali i dalje nekako padnemo na to. Ili sam to samo ja?!


Gdje gledati?

Netflix, na engleskom (no vidim da je dostupna samo do 30. siječnja).

Viki app, ima hrvatski prijevod.

7. True Beauty


Im Ju-Kyung je srednjoškolka koju su vršnjaci maltretirali zbog njenog "neuglednog" izgleda. Nakon premještaja u drugu školu, ona savlada make-up tehnike kroz online tutoriale te se transformira u ljepoticu i postane popularna. Pokušavala sam ovo nekako sažeti, ali kako god napišem ispadne malo glupavo. Zato što glupavo i je. Tema bullyinga nikako nije bezveze, ali cijela priča je nekako nategnuta jer nju nitko ne prepozna nakon što se našminka. Ipak, bez obzira na to, opet moram reći da sam nekako uživala i u ovoj seriji. Ali ono, bez ikakvog velikog promišljanja o samoj radnji. Glumci su slatki, njihov odnos simpatičan, a čini mi se da će ipak kroz priču biti poslana i neka pozitivna poruka, pa je to svakako plus. Serija još nije gotova, trenutno se čekaju još dvije epizode, a ako bude kakvih velikih preokreta editirati ću post. Od svih koje sam gledala, ovo je svakako najviše teen serija, pa ako to nije za vas preskočite je.


Gdje gledati?

Viki app (no uz Viki Pass opciju - možete iskoristiti 7 day trial pa pogledati seriju u tih tjedan dana bez naplate).


To bi bilo to za prvi dio. Osim Goblina (iz 2017.) sve ostale K - drame su nove te sam nekako njima dala prednost kako bih vidjela što je trenutno aktualno. Imam cijeli popis starijih i novijih K - drama koje želim pogledati, no njih ću vam spomenuti tek nakon gledanja kako bih vam mogla dati i svoj kratak osvrt. Nadam se da vam se svidio ovaj post, rado bih čula vaše dojmove nakon gledanja te se slobodno javite na Instagramu da razmijenimo iskustva.


Matea

bottom of page