top of page

Kruh koji se ne mijesi (no knead)

Ovih dana svi mijese kruh. I meni je to apsolutno super. Imamo nešto više vremena nego inače, zbog trenutne situacije, zašto ga ne bismo iskoristili za ono što inače ne stižemo. Plus, razlog zbog kojeg ja pečem kruh ovih dana je taj da ne moram izlaziti iz kuće zbog kupovine istog. I uz to, znam točno što sam u njega stavila.


Zavidno gledam fotke onih koji su se upustili u sourdough avanturu, no dok se i sama ne odvažim na to otkrila sam recept za kruh koji barem djelomično izgledom i hrskavošću korice  podsjeća na sougdough kruh, a trud koji morate uložiti za izradu je minimalan. Ovo je kruh koji se ne mijesi. Recept nije ništa novo, nekad davno sam naišla na njega, a sada su me na njega podsjetile sve fotke na Instagramu. Za izradu će vam trebati osnovni sastojci koje sigurno imate kod kuće i jedan lonac s poklopcem koji smije ići u pećnicu. Ako nemate poklopac, poslužiti će i aluminijska folija.


Ako već niste spremili ovaj recept, zapisati ću ga ovdje, sebi i vama.


SASTOJCI:


  • 400 grama brašna (glatko)

  • 1 žličica soli (navrh)

  • 1/4 žličice suhog kvasca

  • 300 ml vode


*300 ml vode je otprilike 300 grama, tako da možete to staviti na vagu i pojednostaviti si

**ja sam kruh zasad radila samo s glatkim bijelim brašnom, no on se može raditi i s drugim vrstama te ću to svakako isprobati


Postupak izrade je jednostavan. Brašno, sol i kvasac pomiješajte u posudi i dodajte vodu. Par puta promiješajte sve sastojke tek toliko da se spoje. Posudu poklopite (poklopcem ili prijanjajućom folijom) te ostavite na sobnoj temperaturi minimalno 12 h. Nakon što je tijesto odstajalo, istresite ga na obilno pobrašnjenu podlogu i samo mu lagano rubove preklopite prema sredini (nemojte mijesiti!!). Uzmite kuhinjsku krpu i dobro je pospite brašnom te prebacite tijesto u nju - preklop prema dolje. Ostatak krpe lagano preklopite preko kruha i ostavite da stoji još barem sat vremena.

Pećnicu upalite na 240°C i stavite lonac s poklopcem u nju da se dobro ugrije. Kada je kruh odstajao sat - dva, prebacite ga u zagrijani lonac - ovoga puta preklop ide gore. Kruh pecite s poklopcem 30 minuta, a onda još 15 minuta bez poklopca. Pustite da se dobro ohladi prije rezanja.


*napomenula bih da je ključan dio ovog recepta da treba obilno pobrašniti podlogu i krpu u koju ćete staviti kruh budući da je tijesto jako mekano te će se u protivnom sve zalijepiti

Matea

bottom of page