top of page

Kićanka drvce (3/20)

Imate li još koji okvir s napuklim staklom ili sam samo ja šeprtlja? U svakom slučaju, za ovaj projekt možete iskoristiti okvir bez stakla ili mu samo privremeno izvaditi staklo, a DIY raditi na hamer papiru. Isto tako, ovo kićanka drvce možete napraviti i na nekoj drugoj podlozi - slikarskom platnu, dasci i slično.


Materijal:

  • okvir ili druga podloga

  • vuna

  • komadić drveta/grančica

  • ljepilo

Nedavno sam vam pokazala kako se rade kićanke - možda bolje poznate pod nazivom tassel. Slijede kratke upute, a niže je i postupak na slikama.


1. Vunu omotajte oko kartona. Veličina kartona će odrediti veličinu kićanke, a broj "namotaja" njenu debljinu/širinu. Na slikama koje vidite ja sam vunu motala između 20 i 25 puta.

2. Odrežite komad vune i provucite ispod namotaja te zavežite čvrsto na vrhu.

3. / 4. Skinite vunu s kartona. Odrežite još jedan komad vune te stisnite vunu pri vrhu da dobijete karakterističnu kuglu u gornjem dijelu.

5. Škarama razrežite donji dio tako da svaka nit bude za sebe.

6. Odrežite krajeve vune kako biste dobili ujednačenu dužinu.


Kada to savladate, ostalo je samo spojiti sve u drvce.


Ovisno o veličini drvca koje želite složiti, pripremite si kićanke. Ja sam svoje drvce slagala direktno na stražnjoj strani okvira. Ukoliko taj okvir želite koristiti za nešto drugo ubuduće, moj savjet je da izrežete hamer papir na veličinu okvira i na njemu složite drvce.


Drvce se slaže od donjeg reda prema vrhu te u svaki sljedeći red stavljate jednu kićanku manje. Na slikama niže je to detaljno prikazano. Kićanku fiksirate ljepilom na podlogu, na području "glave". Za kraj, drvcu još treba deblo, a za to će vam poslužiti komad grančice koju ćete zalijepiti na sredinu.

*vunu u raznim bojama možete pronaći u Kiku i Mulleru (nekoliko kuna za klupko); vjerujem da ima i u ostalim sličnim trgovinama, ali za navedene sam sigurna


Hvala na divnim reakcijama za ovogodišnji projekt. Lijepo smo počeli, nadam se da će vam se i ostali postovi jednako svidjeti.



#20xmasdiys na društevnim mrežama, pratite hashtag za inspiraciju i označite svoje fotke <3


Matea

bottom of page