top of page

Glineni ukrasi za drvce (9/20)

Obećala sam i jedan kids friendly diy. Iako ih je bilo par u koji ste mogli uključiti klince, vjerujem da će u ovom projektu baš uživati i da ćete se lijepo zabaviti. A malo gline uvijek možete ostaviti po strani da napravite koji ukras i po svom guštu.



Odaberite glinu po želji, onu koja se suši na zraku. Meni su preporučili DAS glinu i zadovoljna sam kako se s njom radi. Nemam nikakvo iskustvo u oblikovanju gline, no snašla sam se bez problema u ovom projektu.



Glinu ćete izvaditi iz pakiranja, a ako ćete dio spremiti za kasnije važno je da je dobro zatvorite u vrećicu kako se ne bi osušila. Na papiru za pečenje valjajte glinu da dobijete ujednačenu debljinu sa svih strana. Ja se oko ovog koraka nisam previše potrudila pa su mi ukrasi različitih debljina, no ne smeta me pretjerano.



Nakon toga odlučite se za oblike koje ćete izrezivati. Koristite kalupe za keksiće ili čašu oštrog ruba. Rupicu za vezicu napravite pomoću slamke (čvršće) i ukras stavite sušiti na ravnu površinu. Ukrase morate sušiti barem 24 sata, nakon toga ih preokrenite te ako ima vlažnih dijelova ostavite dodatnih par sati na sušenju.


Uzmite brusni papir i lagano obradite rubove kako bi bili što pravilniji. Ukrasi su sada spremni za dekoriranje. Ja sam odlučila iskoristiti pečate sa slovima koje sam imala kod kuće za utiskivanje riječi u glinu (odmah kod izrezivanja) te sam ih nakon sušenja ukrasila šljokicama. No, glinene ukrase možete ukrašavati na razne načine. Možete koristiti tkaninu s teksturom koju ćete valjkom utisnuti na glinu kako bi ostao uzorak (prije izrezivanja). Možete pisati ili crtati akrilnim bojama, a možete koristiti i marker.

Završni korak je stavljanje vezice za vješanje kroz rupicu na ukrasu. Možete dodati još poneki mali ukras; ja sam stavila grančice i zvončiće. Osim što, na ovaj način, možete napraviti posebne ukrase za svoje drvce, ovakve ukrase možete i personalizirati te darovati dragim ljudima.

#20xmasdiys na društvenim mrežama. Čekam vas! <3


Matea

bottom of page