top of page

Filc drvca (7/20)

Ova drvca imam spremljena u svom "christmas inspo" folderu na Pinterestu još od prošle godine, no nisam se do sad odvažila na izradu. Oduševljena sam kako su ispala, izgledaju mi kao neki decor kojeg bi kupili u trgovini. Odmah na početku ću vam reći da ovaj DIY možete izvesti i s debljim papirom, ukoliko ne možete nabaviti filc. Isto tako, ako vam je problem bušenje drva, na kraju posta ću vam dati prijedloge kako da to zaobiđete.



Zašto zapravo toliko brbljam na početku? Jer vam želim poručiti da je svaki ovaj DIY projekt podložan promjenama, u tome i je čar svega. Pogledajte što imate kod kuće i što možete iskoristiti. Moji postovi neka vam posluže kao inspiracija da stvorite nešto svoje, na svoj način. Nemojte odustati ako ne možete pronaći baš isti materijal koji sam ja koristila, već se poslužite s onim do čega možete. No, ajmo sada na projekt.


Danas ćete zapravo dobiti 2u1 post jer ću vam pokazati dva različita filcana drvca.


Materijal:

  • filc

  • grančica

  • komad drveta

  • vruće ljepilo


  • bušilica i svrdlo za drvo

  • škare

  • komad kartona

  • marker/olovka

1. verzija drvca

Za početak, od kartona napravite šablonu u obliku drvca. Važno je da su obje strane drvca iste ili što sličnije kako bi se drvce od filca dobro spojilo. Kada ste dobili šablonu, na filcu pomoću nje iscrtajte oblik drvca koji ćete potom izrezati. Trebati će vam 6 komada za jedno drvce.



Pomoću vrućeg ljepila fiksirajte izrezani filc na grančicu. Lijepite jedan do drugoga dok ne popunite cijeli krug. Pazite da vam se drvca poklapaju kako bi konačni rezultat bio uredan.


2. verzija drvca

Za drugu verziju drvca će vam trebati kvadratići od filca, raznih veličina - od veće prema manjoj. Upravo od veće prema manjoj ćete i slagati filc kvadratiće na grančicu. Da bi napravili rupu u sredini kvadratića, presavinite ga na 4 dijela te mu odrežite kut. Nižite kvadratiće dok ne dobijete oblik drvca. Svaki kvadratić fiksirajte s malo vrućeg ljepila kako se ne bi okretao.



Za obje verzije drvca je još samo preostalo fiksirati grančicu na komad drveta (breza u mom slučaju) u kojem smo prethodno izbušili rupu svrdlom za drvo. Kako bi sve bilo stabilno u rupu stavite malo vrućeg ljepila.



Zbog ovog koraka se malo bojim da bi vas mogao odbiti, no kao što sam na početku napomenula - ukoliko vam nije dostupan ovaj materijal i/ili alat promijenite taj dio projekta. Možete vrućim ljepilom fiksirati grančicu bez bušenja, vjerujem da bi za manje drvce to držalo bez problema. Druga opcija je da umjesto drva za bazu koristite malu teglicu te grančicu fiksirate u njoj (pomoću ljepila, cvjećarske spužve ili neke treće opcije). Mogućnosti je mnogo, samo trebate vidjeti što vam je od materijala dostupno.


*filc pronađite u prodavaonicama tekstilom ili hobi trgovinama


Veselim se vidjeti vaša drvca. Za njih, kao i za sve druge projekte inspirirane mojima, koristite #20xmasdiys na društvenim mrežama ❤


Matea

bottom of page