top of page

Drvena zvijezda (6/20)

Ideja za ovaj projekt je nastala kada sam u jednoj trgovini vidjela sličnu zvijezdu po poprilično visokoj cijeni i zaključila da ja to mogu izraditi sama. I jesam. Dvije. Za ukupno 24 kune.



Opet je prvi korak bila posjeta Pevecu (uputite se u bilo koji centar s građevinskim materijalom, meni je ovaj najbliži). Kupila sam dvije letvice dužine 2,40 metara po cijeni od 12 kuna/komad. To mi je bilo dovoljno za jednu veću i jednu manju zvijezdu.



Što će vam sve trebati?


  • 5 letvica jednakih dužina.

  • Boja za drvo po želji. Koristila sam lazurni premaz u nijansi palisander.

  • Vijci.

  • Špaga.

  • Dekoracija po želji.


Postupak je sljedeći:

  • letvicu je potrebno prerezati na 5 jednakih dijelova. dužinu odredite po želji ili prema materijalu koji imate pri ruci. moja veća zvijezda ima letvice dužine 60 cm, a manja 36 cm jer smo tako iskoristili potpunu dužinu obje kupljene letvice. nakon rezanja, rubove treba obraditi brusnim papirom kako ne bi bili oštri.

  • vijcima treba povezati letvice u oblik zvijezde. teško ću vam to riječima objasniti, no ako pomno pogledate priložene slike, vjerujem da nećete imati nikakvih problema. ovaj jedini vijak koji nije na rubu zvijezde fiksira letvice kako se ne bi pomicale.

  • na redu je bojanje. ovaj korak možete i preskočiti ako vam odgovara izgled prirodnog drva. ja sam se odlučila za jedan neuredni premaz spužvicom kako bi dobila rustičan izgled. (letvice možete bojati i prije spajanja, no ja sam htjela na ovaj način dobiti "neuredniji" izgled)

  • zvijezde su zapravo nakon sušenja gotove, no dalje se možete poigrati detaljima. većoj zvijezdi sam oko rubova omotala špagu, na vrh sam joj pričvrstila malo eukaliptusa (cvjećarskom žicom) i zavezala crvenu mašnu. malu zvijezdu sam samo omotala sitnim lampicama na baterije.



Zvijezde su ispale puno bolje nego sam uopće zamišljala. Jako mi se lijepo uklapaju uz ostali decor i sigurno ću ih koristiti godinama. Možda vam se izrada na prvu čini komplicirana, ali zaista je jako jednostavno. Od alata vam treba samo ručna pila i odvijač te malo brusnog papira. Električni alati će dodatno olakšati izvedbu, no nikako nisu neophodni za ovaj DIY.



Ako vam je za oko zapeo ovaj crno bijeli poster, njega isto možete izraditi za par kuna, a ovdje kliknite da vidite kako.


Hashtag je #20xmasdiys i veselim se vidjeti vaše fotke.

Matea <3

bottom of page