top of page

DIY prozorska klupčica

Već me duže vrijeme kopka ideja da bih rado imala širu prozorsku klupčicu od one standardne uske granitne. Volim fotkati na prozoru za kišnih dana, a i vidim to kao divno mjesto za prigodno ukrašavanje - posebno u božićno vrijeme.

I onda je napokon pala odluka da je sami napravimo. Koristili smo drvenu dasku te montirali na postojeću klupčicu kako bi cijeli proces bio što jednostavniji. A ovaj post će vam dati ideju kako to možete napraviti i vi.


Dasku smo kupili u Pevecu, imaju u ponudi zaista divnog drva različitih dimenzija i vjerujem da možete pronaći nešto što će vam odgovarati. Ako nemate Pevec u blizini, bilo koji vrtni/građevinski centar će imati izbor drvenih dasaka. Cijena daske od 2 metra je bila oko 60 kn, a ja sam ostatak iskoristila za još jedan projektić o kojem ću vam pisati u sljedećem postu.

U pomoć mi je za ovaj DIY priskočio tata (jer je muž bio na putu, a ja strpljenja nemam) koji mi je izrezao dasku prema nacrtu. Ako posjedujete ubodnu pilu i sve si lijepo iscrtate možete to bez problema napraviti i sami.


Ako ne posjedujete alate, a ipak želite na ovaj način napraviti klupčicu, otiđite s preciznim mjerama u drvni centar i tamo naručite da vam izrežu na potrebne dimenzije.


Rubove sam obradila brusnim papirom, a drvo sam odlučila zaštititi lazurom jer sam htjela da se tekstura drveta i dalje vidi te da ostane prirodnog izgleda, no nisam se mogla odlučiti za boju. Vagala sam između bezbojne, bijele i hrasta, a na kraju sam kombinirala bezbojnu i bijelu lazuru kako bih postigla željeni izgled. Tri tanka sloja lazure su sasvim dovoljna za zaštitu drva budući da će se nalaziti u interijeru.

Dasku smo montirali na postojeću klupčicu. Umjesto ljepila odlučili smo koristiti silikon. Odnosno, moj muž je zaključio da je tako sigurnije ako se ja nakon nekog vremena predomislim i poželim to skinuti. Ne mogu kriviti čovjeka, iskustvo ga je tako naučilo. :)

Silikon smo vijugavo nanijeli duž cijele klupčice (a ja sam to kao zaista loš bloger zaboravila slikati) i namjestili dasku. Isto tako, duž daske smo povukli silikon kako se ne bi vidjela rupa uz rub. Ostavili smo da se posuši 24 sata i to je to.

Nadam se da vam se sviđa kako je ispalo te da će vam ovaj post poslužiti kao inspiracija.


Do sljedećeg,

Matea

bottom of page