DIY prozorska klupčica

Već me duže vrijeme kopka ideja da bih rado imala širu prozorsku klupčicu od one standardne uske granitne. Volim fotkati na prozoru za kišnih dana, a i vidim to kao divno mjesto za prigodno ukrašavanje - posebno u božićno vrijeme.

I onda je napokon pala odluka da je sami napravimo. Koristili smo drvenu dasku te montirali na postojeću klupčicu kako bi cijeli proces bio što jednostavniji. A ovaj post će vam dati ideju kako to možete napraviti i vi.


Dasku smo kupili u Pevecu, imaju u ponudi zaista divnog drva različitih dimenzija i vjerujem da možete pronaći nešto što će vam odgovarati. Ako nemate Pevec u blizini, bilo koji vrtni/građevinski centar će imati izbor drvenih dasaka. Cijena daske od 2 metra je bila oko 60 kn, a ja sam ostatak iskoristila za još jedan projektić o kojem ću vam pisati u sljedećem postu.

U pomoć mi je za ovaj DIY priskočio tata (jer je muž bio na putu, a ja strpljenja nemam) koji mi je izrezao dasku prema nacrtu. Ako posjedujete ubodnu pilu i sve si lijepo iscrtate možete to bez problema napraviti i sami.


Ako ne posjedujete alate, a ipak želite na ovaj način napraviti klupčicu, otiđite s preciznim mjerama u drvni centar i tamo naručite da vam izrežu na potrebne dimenzije.


Rubove sam obradila brusnim papirom, a drvo sam odlučila zaštititi lazurom jer sam htjela da se tekstura drveta i dalje vidi te da ostane prirodnog izgleda, no nisam se mogla odlučiti za boju. Vagala sam između bezbojne, bijele i hrasta, a na kraju sam kombinirala bezbojnu i bijelu lazuru kako bih postigla željeni izgled. Tri tanka sloja lazure su sasvim dovoljna za zaštitu drva budući da će se nalaziti u interijeru.

Dasku smo montirali na postojeću klupčicu. Umjesto ljepila odlučili smo koristiti silikon. Odnosno, moj muž je zaključio da je tako sigurnije ako se ja nakon nekog vremena predomislim i poželim to skinuti. Ne mogu kriviti čovjeka, iskustvo ga je tako naučilo. :)

Silikon smo vijugavo nanijeli duž cijele klupčice (a ja sam to kao zaista loš bloger zaboravila slikati) i namjestili dasku. Isto tako, duž daske smo povukli silikon kako se ne bi vidjela rupa uz rub. Ostavili smo da se posuši 24 sata i to je to.

Nadam se da vam se sviđa kako je ispalo te da će vam ovaj post poslužiti kao inspiracija.


Do sljedećeg,

Matea