top of page

DIY decor s kićankom (tassel)

Jeste li znali da je hrvatska riječ za tassel - kićanka? Ja nisam, ali sam se mučila s naslovom posta pa sam guglala. Mislim da mi nećete zamjeriti ako nastavim koristiti riječ tassel, trebat će mi malo da mi ova naša riječ sjedne.


Nego, danas vam donosim jedan super jednostavni DIY projekt, upute za izradu tih simpatičnih visećih ukrasa i ideje kako ih možete iskoristiti za uljepšavanje dekorativnih tekstila.



Od materijala će vam biti potrebno svega par stvarčica - klupko debljeg konca, vune ili neke špagice po želji, karton pravokutnog oblika (ili bilo što oko čega možete motati vunu), škare i veća igla.


Postupak izrade tassela je jako jednostavan i brz, na slici ispod imate postupak koji ću vam po koracima pojasniti.

1. Vunu omotajte oko kartona. Veličina kartona će odrediti veličinu kićanke, a broj "namotaja" njenu debljinu/širinu. Na slikama koje vidite ja sam vunu motala između 20 i 25 puta.


2. Odrežite komad vune i provucite ispod namotaja te zavežite čvrsto na vrhu.


3. / 4. Skinite vunu s kartona. Odrežite još jedan komad vune te stisnite vunu pri vrhu da dobijete karakterističnu kuglu u gornjem dijelu.


5. Škarama razrežite donji dio tako da svaka nit bude za sebe.


6. Odrežite krajeve vune kako biste dobili ujednačenu dužinu. I to je to.


Sada vam samo preostaje odlučiti na što ćete staviti svoje tassele. Ja sam se odlučila za ukrasne jastučnice i deku. Na jastučnice sam stavila manje, dok sam za deku napravila baš velike primjerke od deblje vune i to u kontrastnoj boji. I jako mi se sviđa kako je ispalo.


Svoje kićanke jednostavno iglom ušijte na tkaninu, tako ćete biti sigurni da će dobro držati.


Inače, Pinterest je prepun ideja za dekoracije s ovim ukrasima, meni se posebno svidjela ideja girlande te mislim da ću nešto slično napraviti u božićnom izdanju.


Ostavljam vas s još par slika, a za kraj informacija o nabavci materijala. Ove jednostavne jastučnice sam kupila u Jysku, deku imam već neko vrijeme - ona je Ikeina. Vunu možete pronaći po cijeni od svega par kuna u Kiku i Mulleru.





Nadam se da vam se svidio post i da ćete isprobati i sami.


Do sljedećeg posta,

Matea

bottom of page