top of page

Crni zid i kuhinjske police

Post o crnom zidu u kuhinji je jedan od najčitanijih na starom blogu, a najviše pitanja u inbox dobila sam upravo o bojanju zida bojom za školsku ploču. Iz tog razloga, prošireni post sa svim informacijama odlučila sam objaviti i ovdje. Zid smo obojali prije dvije godine, tada smo postavili i police, a postava na njima se puno puta mijenjala. Upravo to je razlog što mi i dalje nije dosadio ovaj kutak. Nedavno smo dodali i šipku s kukicama za vješanje stvari i super praktične košare koje mi idealno služe za čuvanje voća koje mi se inače uvijek negdje povlačilo po radnoj ploči i smetalo.

Puno vaše pažnje uvijek privuku i moje teglice s natpisima. Na kraju posta ću vam staviti linkove za sve što imam u ovom kutku (a da je još uvijek dostupno).


Pa krenimo od početka. Bojanje zida.

Otišla sam u lokalnu trgovinu bojama i tražila crnu boju za školsku ploču. Istu imate i po centrima poput Bauhausa, Peveca i sličnih. Ne sjećam se točne cijene, ali znam da boja nije bila skupa te mi je, osim za ovaj, poslužila za još puno manjih projekata. Napomenula bih da sam kasnije dobila informaciju da postoji ista ovakva boja koja je još i magnetna. Nisam isprobala pa ne mogu reći koliko dobro funkcionira, ali svakako zvuči zanimljivo.

U trgovini bojama savjetovali su mi da prije nanošenja boje zid premažem primerom te sam to i učinila. Na slici vidite koji primer i boju sam ja koristila. Dvije godine i puno šaranja/brisanja kasnije, zid je i dalje u odličnom stanju tako da ova kombinacija ima moju preporuku.


Postupak bojanja je bio sljedeći. Papirnatom trakom sam označila dio zida koji želim obojati. Premazala sam taj dio zida primerom u tankom sloju te pustila da se osuši 24 h prije nanošenja boje. Boju sam nanijela u dva sloja. Između prvog i drugog sloja se sušilo 24 h, a nakon drugog sloja boja se mora sušiti 48 h prije nego se po njoj može pisati. Nanosila sam je spušvastim valjkom, boja vrlo dobro pokriva i lako se nanosi.


Održavanje.

Puno ste me puta pitali za održavanje zida. Na slikama možete vidjeti da moj zid i dalje izgleda odlično, a stvarno sam puno pisala i crtala po njemu. Ono što je važno napomenuti da ne smijete baš jako utiskivati kredu kod pisanja jer će vam na taj način ostati tragovi. Zid (od krede, ali i inače) čistim sredstvom za čišćenje stakla i papirnatim ručnikom.


Police.

Kada se boja potpuno osušila postavili smo dvije police na taj dio zida. Ovih istih polica nažalost više nema u prodaji, ali ostaviti ću vam link za nešto slično. Mislila sam da su nosači još uvijek dostupni jer sam ih nedavno vidjela u prodavaonici, no sada vidim da ih na HR stranici nema. Staviti ću vam link za slične, no nadam se da će se s vremenom i ovi moji pojaviti.


Šipka.

Naknadno smo se odlučili ispod donje police postaviti i šipku s kukicama za vješanje. Uz nju, s vremenom sam nabavila i teglicu za cvijet, žičane košare, ali i pletenu košaru s jednom ručkicom koja mi se divno ovdje uklopila. Uz to, super je praktična za čuvanje voća. Često mijenjam elemente koji se nalaze na šipki, na kukice nekad vješam i šalice ili dasku za rezanje. Meni sve relativno brzo dosadi i zato mi je odlično što ovaj kutak mogu preslagivati ovisno o raspoloženju i trenutnim potrebama.


Teglice za namirnice.

Odlučila sam se za staklene teglice, jednostavnog dizajna. Moje su iz Ikee, ali možete ih pronaći posvuda. Poseban detalj su svakako naljepnice s natpisima koje radim sama aparatićem za koji ću vam također ostaviti link na kraju posta. Ovaj način čuvanja namirnica mi se sviđa jer mi je sve dostupno i pri ruci, vidim čega imam, ne zauzima mi mjesto u kuhinjskom ormariću, a i estetski mi je prihvatljivo. Uz to, teglice imaju gumicu pa su namirnice zaštičene od "vanjskih utjecaja". Da imam više mjesta na policama, sve bih stavila u ovakve teglice.


Linkovi.



Crna šipka. I metalne košarice. Imate još puno raznih dodataka, neću stavljati linkove za sve, pogledajte na stranici što vama odgovara. Pletena košara je iz JYSKa, no ne mogu pronaći link na stranici.


Staklene teglice. 0,5 l, 1 l, 1,8 l i visoka od 2 l.



I za kraj, stavit ću vam fotke ovog kutka sa crtežima za svako godišnje doba. Možda nekome posluže kao inspiracija. Nisam dugo crtala, ovo je od prošle godine i gledajući ove slike, dobila sam želju opet nešto osmisliti.


Nadam se da sam pokrila sve što vas zanima, a ako ima još kakvih pitanja slobodno se javite.

Matea

bottom of page