Barcelona (1.dio)

* molim vas, zanemarite nedostatke naglasaka i izmiješane hrvatske, španjolske i engleske nazive; bitno da se razumijemo


Što vidjeti u Barceloni?

Sve. Jer sve je divno. Ali budimo realni, za to bi nam ipak trebalo više od par dana jer ovaj grad nudi toliko toga. Ja ću vam napisati popis lokacija koje smo mi posjetili i za koje smatram da ih vrijedi vidjeti. Na popisu sam imala i nekoliko stavki koje nismo uspjeli obići, ali nešto nam je moralo ostati i za drugi put, zar ne?! I njih ću vam spomenuti, možda će koristiti. Pa krenimo…


La Rambla

Mislim da bi vam ovo trebala biti prva stanica kada krećete u obilazak grada. Nekako ovu ulicu smatram "centrom" grada iako to ona službeno nije. La Rambla nikako nije najljepše od ovog grada, ali je jako specifična i živopisna te je svakako treba vidjeti. Šetnju započnite na Plaça de Catalunya i prošetajte cijelom dužinom ulice od nešto više od 1 km. Na kraju vas čeka Kolumbov spomenik u Staroj luci (Port Vell). Negdje na sredini dužine La Ramble, s desne strane, nalazi se La Boqueria - poznata tržnica koju ne smijete zaobići. Štandovi tamo su nešto posebno, a atmosferu se neću ni truditi opisati, to jednostavno morate osjetiti. La Boqueria je odlična stanica za prigristi nešto "s nogu" - svježi sokovi, voćne salate, peciva, korneti sa pršutom i još mnogo toga.


Barri Gotic

Gotička četvrt je stari dio grada, nalazi se odmah uz La Ramblu. Specifična je po uskim srednjovjekovnim ulicama koje su prepune zanimljivih trgovina i barova. Šetnja ovom četvrti je posebno iskustvo jer vam se čini kao da ste u nekom drugom svijetu. Na svakom ćošku ćete naići na ulične svirače ili pjevače čije melodije još dodano utječu na cjelokupni dojam. Katedrala se nalazi u srcu Barri Gotica i zaista je predivna. Besplatno možete ući unutra, prošetati hodnicima te uživati u arhitekturi i divnom vrtu s labudovima. U sami molitveni dio crkve nismo mogli ući jer je nedjeljna misa bila u tijeku, no svakako uđite ako će biti moguće. Najljepši trg ove četvrti je, po mom mišljenju, Plaça Reial - prepun palmi, okružen terasama barova i restorana, odlične atmosfere. Posjetite ga tijekom dana, ali dođite i navečer te sjednite na čašu vina i uživajte u ugođaju.


La Barceloneta

… i to na biciklima. Možda sredina ljeta i nije baš idealno vrijeme za posjetiti Barcelonu, ali ima to i svojih prednosti. Jedna od njih je svakako i atmosfera uz more koju u drugo doba godine ne možete doživjeti. Rekla bih da mi je vožnja biciklima uz Barcelonetu svakako highlight ovog putovanja, a vraćali smo joj se čak dva dana. Atmosfera je poput one na plažama u L.A. - u koje sam gledala u američkim filmovima, točno tako sam je ja doživjela. Kupači na pijesku, glazba se širi iz koktel barova, ljudi se na biciklima, romobilima, rolama i ostalim vozilima mimoilaze na stazi te uživaju u ugođaju oko njih. Sve to na 30 stupnjeva koje je puno lakše podnijeti dok si na biciklu i vjetar te hladi, a palme iznad glave rade sjenu. Zvučim li zaljubljeno?! E, pa jesam.

Moj savjet vam je da prođete dio obale od Port Vell do Port Olimpic. Mi smo išli i nešto dalje, ali ovaj potez je najzanimljiviji. Biciklističke staze su odlične (kroz cijeli grad), neće vam se biti teško snaći. Nešto kasnije u tekstu ću vam reći kako, gdje i po kojoj cijeni možete unajmiti bicikle.


Hospital de Sant Pau

Uopće ne znam kako bih ovo krenula opisivati. Reći ću samo da mi je neizmjerno drago da sam dobila informaciju o ovom mjestu (hvala @iwaiva) jer nije među onim turističkim odredištima na koja svi vodiči usmjeravanju. I baš zato je još i posebnije. Radi se bivšoj gradskoj bolnici, koja je kao takva i funkcionirala do lipnja 2009. godine kada je otvorena nova bolnica u neposrednoj blizini. Renovirana je te 2014. godine otvorena kao muzej i kulturni centar. Hodajući kroz ovaj kompleks jednostavno ne možete vjerovati da se radi o prostoru bivše bolnice, arhitektura oduzima dah. Može se vidjeti kako je izgledala operacijska sala, kakve su bile sobe u kojima su pacijenti ležali te prošetati podzemnim hodnicima koji povezuju zgrade. Vjerujte mi, dok ćete sve to gledati misliti ćete da vam je netko na ulazu lagao i da to “hospital” iz imena znači zapravo nešto drugo. Eto, toliko je nestvarno.


Sagrada Familia

Nema se tu što za reći. Ima, ali bilo bi suvišno. Posvetite joj vrijeme, zaslužuje da platite ulaznicu i vidite unutrašnjost. Ako će ići po planu, za nekoliko godina bi trebala biti završena nakon više od 140 godina gradnje i 100 godina od smrti A. Gaudija čije je najveće remek djelo. Kada uđete unutra, sjednite na klupicu uz rub crkve i samo gledajte što je sve čovjek u stanju svojim rukama izraditi. Vjerujem da želite napraviti i lijepu sliku za uspomenu pa se nakon razgledavanja crkve prošećite do parka nasuprot njenog glavnog ulaza. Tamo je jezerce na kojem možete napraviti najljepšu sliku sa Sagradom Familiom u pozadini.


Park Guell

Kada spominjemo Gaudija, ne možemo izostaviti Park Guell. Kao i sve u čemu je prste imao Antoni Gaudi, neopisivo je lijep i potpuno drugačiji od drugih. Park ima radno vrijeme unutar kojeg se naplaćuje ulaznica u “zaštićeni” dio parka koji uključuje poznate šarene klupe i “lucky lizard” skulpturu. Ostatak parka je otvoren za posjetu bez ulaznice.