top of page

Banana kruh

Ovaj recept sam obećala objaviti već puno puta, ali kruh nikada ne dočeka fotkanje. Pečem ga često, priprema je jako jednostavna, a volimo ga kao brzinski doručak kada za drugo nema vremena. Recept je bez bijelog brašna i šećera, pa možemo reći da je na zdravijoj strani (zato ubacim malo čokolade za ravnotežu).

Bez problema može stajati par dana, ukoliko vam toliko uopće potraje. Ja ga radim sa zobenim brašnom koje kupujem gotovo (Kaufland), a isto tako možete napraviti i svoje brašno ako sameljete zobene pahuljice. Probala sam ovaj recept i sa pirovim brašnom što je također ispalo odlično.

U banana kruh najčešće dodajem tamnu čokoladu, no ponekad ubacim i bobičasto voće. S dodacima se možete poigrati prema svojim željama, mislim da tu zaista ne možete pogriješiti.

Mjerna jedinica za ovaj recept je šalica (cup), a odnosi se na šalicu zapremnine 250 ml. Ja imam i one mjerne posudice 1/2, 1/4, 1/3 šalice, ali moram priznati da uvijek koristim običnu šalicu te odmjerim od oka jer tako imam manje za pospremanje. Isto tako, za ovaj recept ne morate paliti niti mikser, ručna pjenjača će sasvim dobro odraditi posao.

Ono što je važno je da svi sastojci moraju biti sobne temperature, barem pola sata prije pripreme ih izvadite iz hladnjaka. U suprotnom će se od kokosovog ulja napraviti grudice.


Sastojci

  • 4 žlice kokosovog ulja

  • 1/3 šalice meda

  • 2 jaja

  • 1/4 šalice mlijeka

  • 3 banane

  • 2 prstohvata soli

  • 1 žličica sode bikarbone

  • 1 žlica cimeta

  • 2 šalice zobenog brašna

  • 100 g nasjeckane tamne čokolade

Pećnicu upaliti na 170°C te ostaviti da se grije. U posudu dodavati redom mokre sastojke i dobro pjenjačom umutiti. Banane vilicom izgnječiti i dodati u smjesu. Postepeno dodavati i suhe sastojke te sve sjediniti. Na kraju umiješati nasjeckanu čokoladu. Smjesu sipati u kalup za kruh obložen papirom za pečenje.


Ukoliko stavljate bobičasto voće najbolje je da ga rasporedite na vrh. Isto tako, na vrh možete posipati i malo zobenih pahuljica.


Kruh pecite otprilike 50 min te probajte čačkalicom je li pečen u sredini. Nemojte ga presušiti, najbolji je kada ostane sočan.

Isprobajte i javite kako vam se sviđa. A ako ima bilo kakvih pitanja, pišite.

Do sljedećeg posta,

Matea

bottom of page