top of page

Adventski vijenac od konzervi (5/20)

Moram vam nešto priznati. Ove godine nisam mislila raditi adventski vijenac, niti ga uvrstiti u projekt. Ne znam zašto sam tako odlučila, ali izrađujem ga svake godine i valjda sam mislila da sam ispucala sve ideje. No, onda je došla jedna poruka "hoće li biti adventski vijenac?", pa druga poruka i onda još nekoliko puta tako. I što ću onda s vama?! Evo vijenca. I to ne jednog, već dva.


Znala sam da želim nešto drugačije od svega što sam prošlih godina radila. Isto tako, htjela sam da materijal bude svima dostupan. Otišla sam u trgovinu, napravila grah salatu i od konzervi izradila vijenac. Može li jednostavnije?


Što će vam biti potrebno?

  • 4 prazne konzerve

  • 4 svijeće

  • cvjećarska spužva

  • deblji papir u boji po želji

  • marker (ako je crni papir - onda trebate bijeli marker)

  • zelenilo i cvijeće (umjetno ili pravo)

  • špaga ili trakica

  • dekoracije po želji


Kako biste konzerve pripremili za izradu, potrebno ih je oprati, skinuti etikete i ukloniti ostatak ljepila (alkoholom). Ako želite, rubove možete obraditi brusnim papirom kako ne bi bili oštri ili ih prekriti vrućim ljepilom.


Izrežite spužvu na potrebnu veličinu i stavite je u svaku konzervu. U sredini nožem napravite rupu za svijeće. Fiksirajte svijeće u sredinu konzerve, a oko njih stavite zelenilo, upiknite ga u spužvu. Od papira izređite 4 kruga te pomoću bušilice za papir napravite rupicu u svakom. Na krugove napišite brojeve 1, 2, 3 i 4. Špagom ili trakom zavežite krugove oko konzerve. Po želji dodajte još kakvu dekoraciju.

Konzerve možete složiti direktno na stol ili ih možete postaviti na pladanj, tacnu, dasku ili nešto slično. Ja sam imala jednu daščicu koju sam obojala u crno te sam na nju fiksirala konzerve vrućim ljepilom kako bih vijenac lakše premještala.


Mogućnosti s ovakvim "konzerva vijencima" je bezbroj, a ja sam vam htjela pokazati još jednu, drugačiju, mini varijantu s mahovinom.


Bilo da koristite mahovinu ili nekakvo drugo živo cvijeće/zelenilo, važno je da spužvu namočite vodom kako bi što duže ostalo svježe. Sve drugo radite na isti način. Ove mini konzerve su imale po sebi natpis te sam ih odlučila obojati crnim sprejom. Male svijeće sam kupila u Kiku, ali isto tako možete samo skratiti one koje imate. Velike konzerve sam složila u liniju, a ove male sam grupirala, spojila vrućim ljepilom i zavezala mašnu oko njih. Zlatnim zvjezdicama sam sakrila ljepilo koje mi se vidjelo jer nisam bila pažljiva, a kao zadnji detalj sam dodala naljepnice s brojevima na svijeće.


*ako radite s mahovinom, čak nije ni potrebno stavljati spužvu ako je nemate, limenku možete napuniti mahovinom i malo je zalijati ako nije već vlažna

*mahovinu nemojte kupovati, nađite neko vlažno, sjenovito mjesto gdje raste mahovina i otkinite si potrebnu količinu



Ja sam oduševljena, a nadam se da ste i vi. Čekam vaše fotke na društvenim mrežama, pod hashtagom #20xmasdiys ili u inboxu. Jako me vesele i htjela bih vidjeti što ste od mojih ideja isprobali i kako ste ih interpretirali. <3


Matea

bottom of page