top of page

Adventski vijenac

Od svih tradicionalnih blagdanskih dekoracija, mišljenja sam da je lijepi adventski vijenac zapravo najlakše napraviti. Barem onaj u posudi. Upravo takvi "vijenci" su moj odabir već nekoliko zadnjih godina jer su mi nekako praktičniji. A prave vijence više volim vidjeti na vratima. Zato danas imam za vas jednu inspiraciju s kojom ću vas pokušati nagovoriti da se ove godine oprobate u izradi, ako do sada još niste.



Sve za izradu ovog vijenca pronašla sam u Offertissimi, osim cvijeća - budući da sam se odlučila za prirodno zelenilo. No, ukoliko želite da vaš vijenac traje godinama i da mu samo mijenjate svijeće, onda ga svakako izradite od umjetnog cvijeća i zelenila, a toga u Offertissiminoj ponudi ne nedostaje.


Također, ove godine u ponudi imaju baš velik izbor svijeća za adventske vijence. Male, velike, tanje, deblje, okrugle, niske, visoke (...) i sve to u svim bojama koje možete zamisliti.

Zašto sam ja onda odabrala obične bijele, pitate se?

Ja sam ove godine poželjela skroz jednostavnu varijantu i htjela sam pokušati napisati brojeve na svijećama. Zadovoljna kako je ispalo, a niže pročitajte cijeli postupak izrade.

Za izradu ovakvog adventskog vijenca, trebati će vam:

  • posuda po izboru

  • cvjećarska spužva

  • četiri svijeće

  • zelenilo

  • ukrasna traka

  • crna akrilna boja

  • tanki kist



Ukoliko se odlučite na pisanje po svijećama, to neka vam bude prvi korak. Taman dok sve ostalo pripremite, boja će se posušiti. Za pisanje brojeva koristila sam crnu akrilnu boju i tanki kistić kako bih bila što preciznija. Riječ si možete tanko ispisati flomasterom/markerom, a potom nanositi akrilnu boju laganim potezima. Osim brojeva, na svijeće možete ispisati i simbole adventskih svijeća "nada, mir, ljubav i radost".


Slaganje adventskog vijenca započnite s prilagodbom cvjećarske spužve, lako ju režete nožem i prilagodite obliku posude. Svakako bih napomenula da ispod spužve stavite plastičnu vrećicu/najlon kako bi zaštitili posudu od vode, posebice ako je drvena kao moja.



Kada je spužva na mjestu, u nju fiksirajte svijeće. Sada možete krenuti na popunjavanje zelenilom. Moje pravilo je da to radim "u slojevima", uvijek u prvi red stavljam gušće zelenilo grublje teksture, a zatim popunjavam rupe onim nježnijim. U ovom slučaju, prvi red je bio čempres, a vijenac sam potom popunila dvjema vrstama eukaliptusa.



Za kraj, dodajte ukrase. Kod mene je ovoga puta to bila samo jedna crvena mašna i mislim da je savršeno upotpunila vijanac. Osim mašne, možete koristiti kuglice, razne figurice i ukrase, pustite mašti na volju. I to je to, vaš vijenac je gotov.


Nemojte zaboraviti sipati vodu u spužvu ukoliko koristite prirodno zelenilo, kako bi vam vijenac dulje izgledao svježe.



Uskoro palimo prvu adventsku svijeću i sve smo bliže Božiću, uživajte u ovim lijepim pripremama.


Do sljedećeg posta,

Matea


*post je nastao u suradnji s Offertissimom

bottom of page