top of page

Adventski kalendar (4/20)

Ovaj post je nastao u suradnji s Emmezetom, a inspiracija za cijeli projekt je bio njihov ukras Čarobni sandučić kojeg možete pronaći u sklopu klub ponude (50% popusta uz Emmezeta klub karticu).


Adventski kalendar je nešto što sam dosad (bez nekog posebnog razloga) izbjegavala u svojim projektima, no ove godine smo odlučili da nam treba nešto čemu ćemo se dodatno veseliti kroz prosinac. U ovom projektu sam zapravo spojila dva. Adventski kalendar kao takav, ali i DIY dekorativne ljestve koje sam već duže vrijeme planirala izraditi. Njih ćemo, kada prođe prosinac, koristiti kao dekoraciju u nekom kutku stana.


Najzahtjevniji dio ovog projekta je izrada ljestvi, no ako vam je to komplicirano - ljestve možete kupiti gotove. Vjerujem da ih neki od vas već i imaju.


Ja ću ukratko opisati kako smo ih mi izradili, a ako ćete o tome imati bilo kakvih dodatnih pitanja slobodno mi se javite.


Za ljestve su potrebne 2 duge letvice te nekoliko kratkih letvica, ovisno koliko "gazišta" želite.

Dužinu okomitih, kao i poprečnih letvica odredite prema svojim željama, važno je samo da su letvice pravilno izrezane, s minimalnim odstupanjima. Mi smo za svoje ljestve kupili 2 letvice dužine 2,4 metra te smo ih iskoristili u potpunosti, bez otpadaka.


  • Za uspravne letvice smo kupili četvrtastu letvicu (2,4m) te smo je prerezali na pola, što znači da je visina naših ljestava 1,2 metra.


  • Za poprečne letvice smo kupili okruglu "letvicu" (2,4m) te smo je prerezali na šest dijelova, što znači da je širina "gazišta" 40 centimetara.


Kada je drvo izrezano na potrebne dimenzije, vijcima za drvo treba spojiti sve u ljestve. Važno je prije detaljno izmjeriti i označiti gdje će ići rupe. U našem slučaju, prve poprečne letvice su od rubova odmaknute 10 cm, a razmak između letvica je 20 cm.

Da bi izbjegli pucanje drva, mi smo prvo izbušili rupe, a potom vijcima stegnuli.


Drvo možete ostaviti kakvo je ili ga obojati lazurom, kao što sam ja.


*drvene letvice možete kupiti u svim trgovinama građevinskim materijalom, a veći centri nude i uslugu rezanja ukoliko nemate mogućnost da to napravite sami



Materijal za adventski kalendar:

  • ljestve

  • 24 sandučića

  • bijeli marker

  • papir za poruke

  • dodatna dekoracija za ljestve po želji

Na svaki sandučić bijelim markerom napisati brojeve od 1 do 24 te sandučiće redom vezati na ljestve. Ja sam ljestve ukrasila lampicama s jedne strane, a s druge strane sam stavila mali bunt eukaliptusa i crvenu mašnu.






Nekoliko je načina na koji možete složiti ovaj adventski kalendar.

  1. u svaki sandučić možete staviti slatkiše

  2. u sandučić možete staviti neku lijepu poruku ili božićni zadatak za taj dan (npr. danas ukrasi stan lampicama ili zapakiraj poklone)

  3. u sandučić možete staviti poruku sa "tragovima" za pronalazak malenih darova koje ste sakrili u stanu

*ukoliko vam sandučići nisu dostupni, možete ih zamijeniti bilo kakvim kanticama/kutijama ili čak papirnatim vrećicama na koje ćete napisati brojeve



Koristite #20xmasdiys na društvenim mrežama ako ste se inspirirali mojim idejama.


Matea


Sadržaj je sponzoriran.

bottom of page